От последните минути: Кристалина Георгиева сяда на стола на Юнкер!

България отблизо

Лидери на Европейския съюз са обсъждали възможността следващата Европейска комисия да бъде оглавена от Кристалина Георгиева. Това твърди агенция „Блумбърг“, позовавайки се на двама души, запознати с хода на дискусията миналата седмица.

 

В текста, дело на четирима репортери, така и не се посочва как е изникнала идеята и защо изведнъж бившият еврокомисар се оказа конкурент на водещите кандидати на двете основни сили в Европейския парламент – Манфред Вебер и Франс Тимерманс. Зад тях стоят Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти и след европейските избори на 23-26 май и конституирането на новия Европейски парламент на 2 юли в Страсбург.

 

Съгласно член 17 от Договора за ЕС предложението за следващия председател на Европейската комисия идва от Европейския съвет, т.е. от 28-те страни членки (ако Великобритания не е напуснала ЕС дотогава). Изборът на правителствените лидери се одобрява от квалифицирано мнозинство, след което претендентът за поста на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде одобрен от обикновено мнозинство от евродепутатите. Ако кандидатът не получи съгласието на Европейския парламент, до един месец държавите членки трябва да се върнат с ново предложение.

 

Почти всички социолози са убедени, че след изборите от следващата седмица за пръв път в историята на Европарламента групите около ЕНП и ПЕС няма да контролират мнозинството от гласовете на евродепутати. Това означава не само, че трябва да привлекат поне още една група, но и че теоретично е възможно Вебер и Тимерманс да се окажат неизбираеми кандидати да застанат начело на Еврокомисията, а никой от останалите четирима претенденти да не е избираем. Така се отваря възможност за кандидат извън списъка и според източниците на „Блумбърг“ Кристалина Георгиева има силни шансове да успее.

 

В полза на главния изпълнителен директор на Световната банка били следните фактори:

 

– тя е бивш зам.-председател на Комисията и знае как работи тази институция

 

– политически принадлежи към имената, зад които стои ЕНП

 

– отговаряше за бюджета на ЕС през 2014-2016 г. и за първото му намаляване

 

– дългогодишен служител е на Световната банка и зае през 2017 г. специално създаден за нея пост, който практически я направи вторият по влияние човек в структурите на международната организация

 

– може да стане първата жена, оглавила Европейската комисия

 

– като идваща от страна от Източна Европа, може да успокои новите страни членки от района, че отново (след Доналд Туск) имат свой представител на единия от трите най-високи поста в ЕС

 

– ще развърже ръцете на Германия и Франция да преговарят за поне един от другите два важни поста – председател на Европейския съвет и управител на Европейската централна банка.

 

На срещата си в румънския град Сибиу лидерите на ЕС са обсъждали потениални имена за ключовите постове и тогава е изникнало името на Георгиева. Списъкът ще започне да се съкращава още на 28 май – първият Европейски съвет след изборите за европарламент, пише „Дневник“.

Tagged

5 thoughts on “От последните минути: Кристалина Георгиева сяда на стола на Юнкер!

  1. ТЪПИ ЛЪЖИ ,ИСКА ИМ СЕ НА НЯКОЙ,НОНЯМА КАК ДА СТАНЕ ,СТАЛИНКА ГЕОРГИЕВА Е ЕДНА ПРАЗНОДУМКА И БЕЗ НИКЪКЪВ ПОЛИТИЧЕСКИ АКЦЕНТ,КАКТО И ЖЕНА БЕЗ АФИНИТЕТ КЪМ ИСТРАДАНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД !!! НИКОГА ТАКИВА ХОРА В ПОЛИТИКАТА АМА НИКОГА !!!!!

  2. Не ми се вярва. Не е тя, която ще спаси България! Нали казват че ще е блондинка.

  3. Ето гаранцията за разпада на ЕС! Там където се „закачи“ България, то се разпада: Византийската и Турската империи, СИВ и Варшавскуят договор…. !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *