Политолог разкри какъв е най-печелившият изход от избухналата криза за ГЕРБ!

България отблизо

Борисов може да влезе за втори път в историята с едно достойно излизане от властта с целия си кабинет и да се върви към ново правителство, коментира проф. Анна Кръстева.

Ясно е, че има тежка криза на легитимността, която минава през поредната фаза. Тя е свързана с въпроса дали правителството ще подаде оставка и дали ще се гласува този проект за Конституция. Имаше очакване от хората на площада, че ще се подаде оставка.

Реакцията на улицата е свързана с това, че оставка няма, каза пред Нова телевизия политологът проф. Румяна Коларова по повод ескалацията на напрежението на протеста в сряда.

„За мен най-добрият изход от тази криза е експертно правителство. Той обикновено се търси във всички европейски парламентарни демокрации. За съжаление, при българската демокрация така са позиционирани политическите сили, че между тях няма нито диалог, нито чуваемост.

Радев не е човек, който има политическа култура и политически опит. „Президентът започна да говори като улицата. За да има изход от кризата, има един овластен, който го прави – президентът. Той влиза в действие, когато има политическа криза. Този президент, за разлика от всички останали, взе много категорична страна. Не само парламентарното мнозинство, но и ДПС поиска неговата оставка”, посочи в заключение Коларова.

Според колежката й проф. Анна Кръстева, колкото повече ГЕРБ стои на власт в тази кризисна ситуация, толкова повече отслабва заради отстъпките, които трябва да направи.  „Още от самото начало простата парламентарна аритметика говореше, че това, което направи той и което ще остане най-голямата му политическа грешка, е, че даде съдбата на Конституцията в ръцете на ДПС. И това е нещо, което гражданите трудно биха могат да простят”, посочи тя.

„Три сценария са на масата: Първият – експертен кабинет в рамките на този мандат. Друг сценарий – служебен кабинет.

Топката е в полето на Борисов. В тази абсолютно задръстена ситуация има един изход, който е абсолютно печеливш за всички. Борисов да влезе за втори път в историята с едно достойно излизане от властта с целия си кабинет и да се върви към ново правителство.

Тук обаче трябва да има 2 неща едновременно: да се убедят гражданите, че политическата класа може да излъчи достойни и некорумпирани политици. И в мига, в който се състави този експертен кабинет, да се изработи механизъм, в който гражданите да имат по-пряко участие”, каза още проф. Кръстева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *