Полски генерал с прогноза: Настъплението на руската армия наближава

Свят

Настъпването на зимата в Украйна означава, че планираната офанзива на Русия може да се случи скоро. Полският генерал Валдемар Скшипчак прогнозира, че това ще стане преди средата на декември, предава Actualno.com.

„Украинците трябва да преминат към стратегическа отбранителна операция. Те дори не трябва да мислят за атаки, защото не могат да си го позволят“, предупреждава генералът в разговор с портала Wirtualna Polska.

Есенната аура на украинския фронт изведнъж се превърна в зимна. Атаката на виелицата създава проблеми и на двете воюващи страни – и на украинци, и на руснаци. Както съобщава „Украинска правда“, в Крим бурята е отнесла укрепления, построени от руските военни.

В Украйна обилен снеговалеж причини прекъсване на електрозахранването в десет магистрални далекопровода.Зимната атака е проблем и за украинската армия по още една причина. Колкото повече лед покрива земята, толкова по-голям е шансът руската армия да премине в настъпление, което експертите прогнозират, че ще се случи до седмици.

„Нека украинците дори не мислят за контранастъпление“

Бившият началник на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак в интервю за портала Wirtualna Polska подчертава, че и двете страни сега се подготвят да действат в зимни условия. „Руснаците все още не са започнали настъпление. Сега те подготвят удобни позиции за себе си, за да ударят украинската отбрана“, обяснява той.

В кои райони най-вероятно ще ударят руските въоръжени сили? „От североизток и югоизток в посока Донбас. По-нататък към Полтава, вероятно до Днепър“, изброява генералът. Валдемар Скшипчак счита, че украинците трябва да преминат към стратегическа отбранителна операция.

„Нека дори не мислят за атаки и контраофанзиви, защото не могат да си го позволят. Те не говорят за това, но около 1000 украински войници умират на фронта всеки ден. Украинската пропаганда говори само за руските загуби, но те са сравними“, казва той.

„Руснаците могат да си позволят такива загуби, но украинците отдавна ги няма“, добавя генералът.

Полковникът от резерва, експерт на Stratpoints Foundation и бивш заместник-началник на полското военно контраразузнаване Мачей Матисяк на свой ред счита, че времето е неблагоприятно и за двете страни в конфликта.

„И преди всичко за този, който атакува. Ако всичко наоколо е мокро и влажно, това е проблем за всички. Но когато земята замръзне, ще стане по-лесно да се използва оборудването“, обяснява той.

„Украйна има по-малко ресурси и те постоянно намаляват. Тя се нуждае от боеприпаси и пари. Украинците трябва внимателно да помислят какво могат да си позволят”, добавя Матисяк.

Руска офанзива? „През първата половина на декември“

Генерал Скшипчак прогнозира, че в рамките на няколко седмици метеорологичните условия ще се стабилизират, снежните бури ще спрат. „Земята ще бъде покрита с лед и руснаците ще преминат в настъпление, ще ударят“, подчертава той пред Wirtualna Polska.

„Мисля, че това трябва да стане през първата половина на декември. Руснаците вече са събрали сили за този удар. На армия, разположена в гората при зимни условия, отслабва морала. Затова руснаците трябва да побързат“, добавя нашият събеседник.

Полковник Матисяк обръща внимание на още един аспект. Той отбелязва, че зимата е изгодна за руснаците, защото могат да ударят критична инфраструктура, главно енергийна и да нарушат нейната работа. „Те вече са започнали да правят това. По този начин те оказват натиск върху украинското общество, за да подклаждат вътрешни конфликти“, твърди той.

Украйна се готви да преживее зимата

Както съобщи британското издание The Economist, Украйна, поучена от опита от миналата зима, когато руснаците атакуваха енергийната инфраструктура, се готви да оцелее през тази зима. Подкрепата на други страни ще й помогне в това.

В Полша и Румъния се съхраняват високоволтови трансформатори, които украинците ще вземат, когато имат нужда от тях. Киев също поръча 100 нови трансформатора, половината от които ще бъдат произведени в страната, а половината в чужбина. Въпреки това, поради многократните атаки срещу украински заводи, досега е произведено малко такова оборудване.

Нека припомним, че щетите, нанесени от Русия миналата зима, бяха огромни. Според доклад на Програмата за развитие на ООН през април 2023 г. производството на електроенергия в Украйна е намаляло с 51% в сравнение с периода малко преди началото на конфликта (февруари 2022 г.).

Производството на ядрена енергия е спаднало с 44%. Този сегмент от енергийната инфраструктура представлява най-големият дял от производството на енергия в Украйна.

„Зимата за Русия е време за укрепване“

Чешкият президент Петр Павел в интервю за италианския вестник Corriere della Sera оцени, че тази зима ще бъде изключително трудна за фронта, тъй като значителна част от украинската инфраструктура е разрушена.

„Това ще бъде трудна ситуация за населението и ако страните, които в момента подкрепят Украйна, се поколебаят, чувството на разочарование в обществото ще се увеличи“, е категоричен той.

Политикът също така отбеляза, че „зимата за Русия е време за укрепване“.

„Ако не поддържаме подкрепата си за Украйна на високо ниво, следващата година ще бъде още по-благоприятна за Русия“, заключи чешкият президент Павел.

loading...

Tagged

1 thought on “Полски генерал с прогноза: Настъплението на руската армия наближава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *