Появи се ново руско оръжие, което без проблеми унищожава…

Свят

Руските сили са използвали в Украйна артилерийските разузнавателни комплекси „Пеницилин“, които са доказали своята ефективност срещу артилерията на НАТО, доставена на украинските войски, съобщи информиран източник, цитиран от световните медии.

 

„Няколко артилерийски разузнавателни комплекса 1В76 „Пеницилин“ са изпитани в бойни условия в Украйна.

Комплексите демонстрират висока ефективност в рамките на контрабатарейната борба срещу артилерията на украинските войски, включително и тази, използвана от украинските военни артилерийски системи на страните от НАТО“, заяви източникът.

Комплексът е предназначен за търсене на позиции на реактивни и барутни артилерийски системи, противовъздушни и тактически ракети на противника.

„Пеницилин“ регистрира топлинни и акустични сигнали и нанася координатите на артилерийските позиции върху електронна карта. Получаването на координатите на единична цел, участваща в стрелба, отнема не повече от пет секунди.

„Пеницилин“ е разработен от НИИ „Вектор“, част от Роселектроника. Комплексът работи ефективно по всяко време на денонощието и при температури от -40 до +50 градуса по Целзий. Първата партида „Пеницилин“ влезе в употреба в края на 2020 г.

Американското списание The National Interest отбеляза в края на 2018 г., че за разлика от своите конкуренти, „Пеницилин“ работи на нов принцип на температурно и звуково търсене. Трудно е да бъде открит, тъй като не използва радар за откриване на цели.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *