Прехвалените турски „Байрактари“ вече са безполезни, а руската армия излезе с ново оръжие

Свят

Турските дронове Bayraktar TB2 значително помагаха на украинските въоръжени сили в началото на войната, но сега имат ограничена полезност, тъй като руските сили усилват противовъздушната си отбрана.

 

Това заявява офицерът от Главното разузнавателно управление на Украйна Владимир Валюх в интервю за Defense News.

Издание, специализирано във военна тематика, припомня, че в началото на войната за този турски дрон се е говорело постоянно, но сега почти нищо не се чува за него.

Валюх потвърждава, че Bayraktar TB2 все още има известна употреба, но честотата на използване и ролята на тези видове дронове са се променили.

„Що се отнася до TB2, не искам да използвам думата „безполезни“, но е трудно да се намерят ситуации, в които те биха могли да бъдат използвани“, обяснява Валюх.

Той отбелязва, че безпилотните апарати от всякакъв размер и тип продължават да играят ключова роля в отбраната на Украйна. Въпреки това, казва той, има нови тактически ограничения и ще бъде трудно за TB2 да играе роля в бъдещи битки.

„Ние сме изключително благодарни за TB2, но в началото на войната имаше повече от тях и бяха нанесени повече удари“, казва говорителят на ГУР.

Той уточнява, че сега, когато качеството на руската въздушна и електронна защита се е повишило, последният полет на TB2, който е наблюдавал, е продължил само 30 минути. Валюх отбелязва, че сега е опасно за дрона да се доближава до руски позиции.

Според производителя Baykar, дроновете могат да останат във въздуха 27 часа. От компанията заявяват пред изданието, че съобщенията за ограничената полезност на нейния водещ продукт трябва да се приемат с доза скептицизъм.

„Липсата на видео не означава непременно, че не се използват дроновете“, коментира изпълнителният директор Халук Байрактар.

„В момента Bayraktar TB2 се използват предимно за ежедневни мисии за следене на цели, които могат да бъдат също толкова ценни, колкото и атакуващите“, казва Bayraktar.

Нивото на използване на дроновете в тази им разузнавателна роля в Украйна остава високо, според доклади на компанията, станали достъпни за Defense News.

През юни украинските TB2 бяха модернизирани, за да включват подобрена камера Mx-20, предоставена на Украйна от канадския производител L3Harris Wescam.

Новото оборудване за изображения позволява мисии за наблюдение на големи височини и големи разстояния, според доставчика.

Специалните подразделения на Централния военен окръг на въоръжените сили на Руската федерация използват безшумните миномети „Гал“ във военните действия. Това съобщиха официални представители на руското министерство на отбраната, цитирани от световните издания.

„Минохвъргачите от подразделението на специалните сили на Централния военен окръг използват безшумната минохвъргачка „Гал“, действайки срещу картечни гнезда, снайперски места и подготвени площадки за излитане на различни безпилотни апарати, оставайки незабелязана от противника.

Коригирането на огъня и обективният контрол на огневите поражения се извършват от безпилотни летателни апарати, летящи в района на бойните действия“, уточниха от ведомството.

Един от военнослужещите на поделението, известен с позивната „Наколка“, споделя опита си от използването на това оръжие. Според него минохвъргачката „Гал“ се е доказала като ефективно оръжие на челните позиции в зоната на военните действия.

„Противникът имаше ротация и получихме заповед. Работихме на ротационен принцип и противникът понесе загуби“, казва „Наколка“.

Минохвъргачката Гал е проектирана специално за подразделения от специалните части и се използва за унищожаване на жива сила на противника, включително тези, които са в укрепления или са защитени от бронежилетки.

Основното предимство на Gall е ниското му тегло (само 13 кг в бойно положение) и високата мобилност, което позволява бързо да се сменят позициите.

В същото време обхватът на стрелбата на минохвъргачката е около 10 километра, а скоростта достига петнадесет изстрела в минута.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *