Проф. Витанов за Украйна: Лош план, лошо изпълнение!

Свят

Проф. Николай Витанов разкри защо Украйна непрекъснато губи  в битките с руската армия и намеси своите правила, притчи и сентенции. Събитията, обаче, показват, че досега той е бил прав в прогнозите и очакванията си.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

2. Битката за Словянск – Краматорската агломерация. Някои ме критикуват, че нямало затишие тук, както пиша. Зависи какво разбирате като затишие. Когато една срещу друга стоят танкова армия с поддържащи части от едната страна и две дивизии от другата, човек очаква интензивни сражения. Няма ги все още, тъй като едно руснаците не са прехвърлили достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск и второ – горещата точка в региона е друга. Може да има затишие, в смисъл, че очакваното огромно сражение още го няма, но руснаците напредват откъм Изюм и изтласкват украинската армия към Словянск. Двете украински отбранителни линии засега държат.

Руската армия започна атаката на първата от тези линии първата линии – линията Краснополие-Сидорово-Маяки – Карловка – Райгородок.

Писах и пак пиша, че Словянск и Краматорск са голяма хапка. Преди да бъдат атакувани (което ще познаем по излизането на руската армия на втората линия Новониколаевка – Глубокоя Макатиха – Селезньовка), трябва да бъде неутрализирана украинската групировка в Бахмут. Така Словянск и Краматорск ще могат да бъдат атакувани и от юг.

Тогава в следващите дни следва да очакваме атака на първата линия по-горе и усилване на руския натиск в посока Бахмут.

Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там.

Северодонецк – Лисичанск

Тук е горещата точка. Северодонецк е в котел, както отдавна бе предвидено. В котела са и курбанясаните войничета. Руската армия вече е вътре в завода „Азот“. Очакваме сценарий Мариупол – 2.

Следващият котел ще е при Лисичанск. Руснаците опитват да отрежат града от север и от юг и настъплението им продължава. Руснаците превзеха Тошковка и затвориха котлето при град Золотое. Нещата за украинската армия не стоят добре там – около 2500 войници са в котел и няма кой да им помогне. Руснаците продължават да обкръжават и разбиват парче по парче, въпреки, че като численост са по-малко. Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Контраофанзива в Северодонецк – фиаско. Умря по разписание. Ако украинските части не бъдат навреме изтеглени, руснаците ще затворят котела и около Лисичанск.

Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм – нищо. Към руската граница – нищо. Но

украинците гласят нова контраофанзива. Струпват жива сила.

Руснаците обаче имат огромно превъзходство в тежка техника.

Да видим какво ще излезе.

Писах ви, че вместо да губят техника в открити битки, украинците трябва спешно да укрепят Харков. Защото ако загубят битката за Донбас, Харков ще бъде приклещен отвсякъде. Руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

Пиша си го аз, пък вие гледайте какво става.

Контраофанзива около Херсон

Тук украинската отбрана е грамотно организирана и може да опетат контраофанзиви. Засега те са от тип Айнщайн – правим все същото и очакваме друг резултат. Едва ли ще има. Руснаците нямат численост засега да тръгнат масивно срещу Николаев и Одеса. Докато не свърши битката за Донбас.

3. Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е – народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там.

У нас – и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯНТ МАЙСТОР

(ден

… Успешният пропагандатор е длъжен да умее да разпознава истинските мотиви и не трябва да се задоволява с обясненията на хората за причините за техните постъпки…

Кратък коментар – трябва да внимавате когато хората ви обясняват, защо правят това или онова. Истинските им мотиви може и да да повече или по-малко различни от тези, които ви казват. Подходящото формиране на човешкото съзнание е дълъг процес и ако в тази област преследваш цели, които трябва да постигнеш на юруш, почти сигурно ще се провалиш. Както става и с проукраинската пропаганда у нас. Лошо планиране, лошо изпълнение.

А какво ни казва Бисмарк за плановете?

… Лошият план, който е добре изпълнен, ще даде много по-добри резултати от добрия план, който е лошо изпълнен …

Така може да направим следните бележки за плановете и тяхното изпълнение

1. Рядкост е да имаш добър план, които е добре изпълнен.

2. Доброто изпълнение до известна степен компенсира лошия план.

3. Лошото изпълнение може да съсипе и най-добрия план.

4. Лош план плюс лошо изпълнение е равно на провал.

Къде в тая класификация е проукраинската пропаганда в България, решете сами.

Къде в тая класификация са руските планове за Украйна, пак решете сами. И накрая, къде в тая класификация са украинските планове да не се изпълняват Минските споразумения, вече почвате да се досещате. Ако още не се досещате, вижте, това, дето ви бие по главата, дали не е инфлацията.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *