Проф. Витанов разкри как завършва приказката за принцесата и жабока

България отблизо

Проф. Николай Витанов направи интересен анализ на местния вот и двете войни.

 

Вижте коментара на математика:

„И тъй, посвърших другата работа. За времето, когато ме нямаше се случиха доста интересни неща.

Кукленото шоу. Нали така, читатели мои. Така, така. Но да караме поред“, това заяви математикът проф. Николай Витанов, правейки своя анализ за случващото се в българската политика и на фронтовете в Украйна и Израел.

„Почваме с дядо Хенри

Хенри Кисинджър (ден номер 11)

……..Липсата на алтернативи избистря ума чудесно………

Дядо Хенри ни казва, че наличието на алтернативи замъглява ума на хората. Колкото по-малко алтернативи – толкова по-бистро.

Прав е дядо Хенри. Вземете едни общински избори. Алтернативи, алтернативи – истинска каша. На втори тур алтернативите са доста по-малко. И ситуацията е доста по-ясна.

Видяхте ли какво куклено супершоу ви спретнаха за първия тур на изборите. Но това не е всичко. Шоуто продължава.

Искате ли да ви разкажа една приказка. Приказка де, приказка. Фантастична история за продажници в минало неопределено.

И тъй – имало едно време една нещастна държава, в която се инсталирало формиращо се племе от продажници, за да продава националните и интереси. Народът не обичал племето от продажници и непрекъснато трябвало да се правят трикове, та то да се държи във властта. Я ще наведат външните сили други партии, я някое скандалче ща заформят, я шаранчета покрай избори ще наловят.

И дошли избори – време за налавяне на шаранчета. Както било добре известно – в тази нещастна държава шаранчетата най-добре се ловели на гола кука. И трябвало да има голя-я-я-я-ма гола кука, щото нещата не вървели на добре – продажното племе било толкова некадърно, че без трикове и куки щяло да отгърми на изборите.

И решили разните фактори да мобилизират избиратели за продажното племе. И се намерил юнак, който юнашки подкопал доверието в машинките, с които кой знае защо, се гласувало в нещастната държавица. Машинното гласуване било отменено, а на жълтите павета в столицата Мъдростан имало малко, но добре дирижирано плющене на шкембета. Дирижирано.

На изборите – тихо и блажно, продажното племе си мълчало. Шаранчетата били наловени, а племето било спасено за някое време. Получил се обаче неочакван резултат. Тия от крайните квартали и от някои места, наречени махали, излязли повече да гласуват, щото било по-лесно без машини.

И изведнъж, срещу жабока принц на балогаж отишъл не друг жабок принц, а принцеса, доста подкрепяна от крайните квартали и махалите. Популярна принцеса значи, ама има и такива в приказките. А-а-а-а-а, не моЙ така – рекли факторите, дето трябва да си реализират националните интереси за сметка на интересите на оня нещастен народец в оная нещастна страна.

Я да върнете машинното гласуване, че като излязат крайните квартали и махалите, жабокът-принц може да загуби колкото и да се плющят шкембета на централните жълти павета на Мъдростан. И машинното гласуване било върнато. И голите куки били провесени, за да се ловят шаранчетата, а кукленото шоу тръгнало с бясни обороти, защото, както е казал дядо Хенри, ако искаш да замъглиш ума на електората, трябва да му предоставиш алтернативи (достатъчно голи куки, на които да се лови).

И тъй, всички си заживяли мирно и щастливо. Сал един зловещ професор се подсмихвал под мустак и казвал – а-а-а-а, кукленото шоу ще има още много серии. То това със жабока-принц и принцесата може да стане дълго като „Дързост и красота“. Ама ние не щем „Дързост и красота“, искаме индийски сериал – ревнали компетентни по гледането на сериали хора.

Добре де, дълго като индийски сериал. И също толкова интензивно – Приянка 80 серии си търси вазата, за да си натопи цветята и 622 серии се чуди кое сари да облече. И тъй нататък. Зрелища. Куклено шоу, като няма хляб.

Я-я-я-я, какви хубави приказки съм можел да разказвам.

Стига за това.

Нататък към войните.

Войната в Израел и Палестина. Всичко си върви според прогнозата. И какво беше тя?

Да припомним де, че е малко по сложно от прогнозите на Генерал дьо Гьол и фердмаршал Юрдек фон Шадраван. След като израелската армия за 10-на дни изтласка палестнинците нахлули на израелска територия (което се очакваше), нещата увиснаха на бифуркационна точка, която трябваше да определи, какво ще е развитието на събитията нататък.

В математиката, на това му викаме подпомогната бифуркация – има фактори, които подпомагат системата да тръгне по единия възможен път. По кой път ви писах, че ще тръгне системата? По пътя на израелската инвазия в Газа. И какво ви писах за това, че инвазията не тръгна веднага.

Ами, писах ви че Израел има нужда от 3 седмици за да извърши подготовката на мобилизираните запасняци до ниво батальонни тактически групи, годни за действие в Газа. Трите седмици изтекоха на 28 октомври… След което израелските батальонни тактически групи ще са готови за инвазия в Газа, но не и за масивен щурм на самия град Газа.

Ето, израелски батальонни тактически групи вече навлизат в Газа. Какво следва?

1. Писах ви, че Израел има нужда от повече време за да приведе бригадите от запасняци в боеспособно състояние и вероятно няма да чака да дойде това време (малко след средата на ноември) и ще удари, разчитайки на въздушно и артилерийско превъзходство. По същество, масивни наземни атаки на град Газа може да се очакват след средата на ноември, когато бригадите от запасняци в израелската армия са достигнали нивото на боеспособност, изискващо се за борба със силен и мотивиран противник в градски условия.

2. Писах ви, че очакваните израелски загуби ще са големи вследствие на добрата подготовка на палестинските формирования в Газа. За да се намалят тези загуби, ви писах, че трябва да се натиснат някои от трите копчета, които изключват части от мрежата на военната структура на Хамас.

Едното копче със сигурност ще се натисне, върви пазарлък за второто, третото няма как да се натисне. Тъй, че Хамас няма да бъде изключен напълно и съпротивата се очаква да бъде жестока.

3. Писах ви, че убитите ще станат 10 000, а после и десетки хиляди. Ето, станаха 10 000. Писах ви, че ще се лее море от кръв, а живите ще завиждат на мъртвите. Ето, гледайте какво става.

Между другото, какви прогнози ви дадоха генерал дьо Гьол и фелдмаршал Юрдек фон Шадраван? Никакви, нали така. Е, то е защото, Витанов е специалист по математическа социална динамика, а генерала, фелдмаршала и други такива са специалисти по кряканица.

Войната в Украйна.

1. Руснаците нямат зор да бързат. И не бързат. Парата и оръжието се пренасочиха към Израел. 4 дена – милиардче, 4 дена – милиардче, толкова струва войната в Израел и Палестина.

Вече са заминали 7 милиарда. Който не се вливат в системите на украинския пациент. Нормално. Израел е приоритет номер едно на Американския конгрес. Украйна отиде на пето – шесто място, че и по-назад.

Беше ви предсказано, че потоците през системите към пациента ще намалеят. Нали така. Интересно е да си спомните какво говореха генерал дьо Гьол-овците по въпроса.

2. Кротко си чакаме огромните украински успехи и Големият пробив. За нас това има ясно изражение – трябва да бъде превзет Токмак. Чакаме превземането на Токмак – ден 33 – ти. Месец мина, втори почва.

Запорожската месомелачка работи. А ние сме търпеливи, ще почакаме. Между другото, нали виждате как украинската война изчезна от новините? Чакайте, бе аркадаши, нали беше много важно, империята на злото, такованка, заплашва да унищожи добричката империя на лъжите. Нали беше много страшно и давайте да дадете, че да спрем злите руснаци?

К-Во стана то? Гола кука, до гола кука с наловени шаранчета по тях. По-интелигентна политика трябва тук, непрекъснато говори Витанов. Бауц- бауц-бау-у-у-уц, кря, кря, кря-я-я-я, се чува насреща.

3. Другите месомелачки също си работят, руснаците бавно напредват покрай Купянск и Авдеевка. Зимата иде.

4. Големият юруш умрЕ. Сега, трябва да се прави нещо, че вниманието е насочено към Израел и Палестина. Ще го форсираме ли този Днепр или няма да го форсираме? Нова месомелачка, кото ще очаква да бъде залята с трупове на украински войници.

5. Бокажите при Авдеека – очакванията са за бавно напредване на руснаците – превземат бокаж, спрат за 2-3 дни да се укрепят и след това превземат следващия бокаж. Руснаците не бързат, още повече, че нямат грамадно числено превъзходство. За тях е по изгодно а оставят украинците да пробват да контраатакуват през бокажите.

Така лесополосите се покриват с украински трупове вследствие на действието на руската артилерия. Украинското пушечно месо намалява. Помним фон Молтке, нали така: Като ти замине армията, заминава и територията, щото няма с какво да я отбраняваш.

7. Тактика на руснаците при Авдеевка – бавно обхващане на града в клещи, изтласкване на украинците от голямо индустриално предприятие или мина покрай или в града и използване на предприятието за база за щурма на града. От Лисичанск до Бахмут – все така. И все успешно.

Какво правят руснаците – полека превземат позициите покрай Авдеевка. Иде есен, а с есента иде и кал. Превес ще има този, който може да спре доставките на оръжие, храна и оборудване на другия. Сега ясно ли е, защо руснаците превземат позициите покрай Авдеевка?

9. Големият завод – има голям химически комбинат покрай Авдеевка. С господстваща височина – изкуствен хълм от отпадъци, свързани с производството. Руснаците го контролират. Господстващата височина им дава възможност за тежък обстрел на пътищата за доставки за украинската армия. И възможност да атакуват и заемат северната част на химическия завод.

Нали не забравяте – цел – заемане на северната му част и използване като плацдарм за навлизане в града Авдеевка. Като гледате какво става – руснаците атакуват северната част на химическия завод. Айде, бе! Абе, нямаше ли някой, дето ви написа точно това, докато генерал дьо Гьол и фердмаршал фон Шадраван крякаха.

Слушайте ги, слушайте ги, тия крякащиге и далече ще стигнете. Нали знаете, нагласил съм ви една приказка. Която почва с това, че течността, която капе на генаралските и маршалски глави шадраванови не е дъжд, а слюнка, а това, което хвърля 14 метрова сянка над Шадравана не е бор (то се вижда де, като минете покрай Шадравана, там бор няма).

Приказката разбира се, ще има щастлив край – цветя и рози на Орлов мост, може да има завъртане на вектор и въртеж на задник на 180 градуса, а може и да няма. Във всеки случай ще има набиване на канчета. От единия тиранозавър или от другия.

Е, стига толкова приказки. И занапред ще ви разказвам приказки. Чуден е светът на приказките, нали така?

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса.

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 462 дни.

15 месеца са 457 дни. Над 15 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 564 дни. 19 месеца са 578 дни. Броячът върти.

Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

Над 560 дни валидна прогноза. 18 месеца, върви месец номер 19. Проклетата прогноза – още е валидна.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Текущата вълна си се развива според очакванията. Както виждате, все още няма 5 последователни дни с над 500 регистрирани случая. Какви са очакванията?

1. Вълната да продължава да е полегата.

2. Продължавате да се представяте отлично, като спазвате елементарните мерки за самозащита и това позволява на здравната система да оказва съпротива и да задържа нарастването на вълната. Виждате – случаите не могат да се вдигнат стабилно над 500. А времето си върви.

3. Знаете какво трябва да се прави – държите така до средата на ноември, тогава вълната няма да може да се вдигне до края на годината и ще си изкараме добре коледните празници. От вас си зависи – вие определяте коефициента на разпространение на вируса. Засега се справяте отлично и резултатът е налице – заформя се полегата вълна

4.Елементарно е – не се блъскайте, където има много хора, далеч от кашлящи по възможност. Това е, ако искате вълната да си замине и да няма проблеми по новогодишните празници.

5. Ако решите пък – вдигайте коефициента на предаване на заразата, направете си проблеми. Не се пазете и вълната ще се вдигне. Можете обаче да я пресечете и виждате, че пресичането може да стане – ето, вълната не може да се вдигне в момента, защото по-голямата част от народа се пази.

6. Виждате, че поведението на социалните системи може да бъде предсказвано. Следователно, историята за Хари Селдън има някаква основа в реалния свят. Областта на изследвания е нова и прави първите си стъпки.

След 1000 години вероятно нещата ще бъдат много по развити и човечеството ще използва математическата социална динамика за да минава по-лесно през кризите, свързани с развитието. Какво е началото виждате – както всяко начало, е трудно и не само в татковината.

Насреща има вой и кряканица. Всъщност, като погледнете, всеки политик по време на предизборна кампания се опитва да се прави на Хари Селдън: това ще стане, онова ще стане. Да завършим с един весел

Закон на Витанов а ла Хари Селдън: Слушай политиците и знай, че няма да стане това, което ти обещават.

Защо това е така? Много просто – политиците на знаят математическа социална динамика.

Между другото, видяхте ли как изведнъж стана престижно политиците да се титулуват математици. И що така стана престижно? Ами някой вдигна престижа на математическата гилдия.

Кой ли беше той? Я да погадаем. Професорът, занимаващ се с механика. Мориарти. Той ще да е.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *