Путин обяви прекратяване на огъня за Коледа, Киев не ще!

Свят

Руският президент Владимир Путин разпореди днес прекратяване на огъня по цялата линия на бойно съприкосновение между страните в Украйна от 12:00 часа московско време на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари.

 

От Кремъл уточниха, че президентът е взел предвид призивите на патриарх Кирил за прекратяване на огъня за Коледа.

„Възлагам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение между страните в Украйна от 12:00 часа на 6 януари 2023 г. до 24:00 часа на 7 януари 2023 г.“, се казва в съобщението на пресслужбата.

Кремъл също така призова украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да даде възможност на гражданите да присъстват на коледните служби, тъй като „голям брой граждани, които изповядват православието, живеят в районите на военните действия“.

По-рано Московският и на цяла Рус патриарх Кирил призова за коледно примирие в Украйна и Донбас.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента, коментира призива на Московския патриарх Кирил за установяване на примирие за Коледа. Според него това е просто начин да се вкара Украйна в капан.

„РПЦ не е авторитет за глобалното православие и действа само като „пропагандист на войната“.  Следователно изявлението на РПЦ за „ Коледното примирие“ е циничен капан и елемент на пропаганда“, каза Подоляк.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *