Румен Радев: Военната авиация не е средство за постигане на политически цели

България отблизо
България има определено нужда от най-малко 16 изтребители. Но на военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.
А когато на военната авиация се гледа като на средство за постигане на политически цели и интриги, без да се взема предвид военната експертиза, това винаги излиза скъпо и води до прахосване на обществен ресурс.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти до сградата на Народното събрание.

 

Президентът прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили пред Паметника на българския летец

“Надявам се, че КС ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата на управляващите”, посочи още Радев.

 

Повод за коментара му е искането от страна на президента Конституционният съд да се произнесе и да обяви за противоконституционно решението на НС за създаването на временна комисия, която да се занимава с въпроса за нов основен закон и проекта на ГЕРБ.

Румен Радев коментира и споровете с Македония, която кандидатства за приемане в ЕС.

Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език. Това заяви президентът.

 

Това е отговорност преди всичко на страната – кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *