Руските оръжия, които хвърлят украинците в ужас стават все повече

Свят

„Свършват се войниците, руснаците ни изпревариха по дронове…“ – изплака Мария Берлинская, член на батальон „Айдар“, в началото на декември миналата година на живо по телевизията в Киев. Коментирайки това изявление, военният кореспондент Дмитрий Стешин написа:

Имам лоши новини за Мария: скоро ще бъде много по-лошо, вчера се срещнах със „Скиф“, говорихме за „народния дрон“ с прякор „Скалпел“. С диапазон от десетки километри. И ще има много. Летателните изпитания вече приключват.“

Атакуващите дронове промениха лицето на съвременната война , правейки позиции като оператор на БПЛА много по-търсени на фронтовата линия, отколкото снайперистите. И ако само допреди няколко години баражиращите боеприпаси бяха по-скоро любопитен факт, то днес в зоната на СВО с такива средства се поразяват дори единични цели.

Според авторите на Telegram канала “Два Майора” най-належащият проблем днес е противодействието на работата на дроновете – камикадзе:

Съществуват системи за радио – електронна борба, но те са необходими за всяка единица, позиция, местоположение и бойна мащина. Показателно е, че дори автомеханиците от Групировка С (Севастопол), които с ваша помощ доставиха около 60 превозни средства на фронта миналата година, преминаха към производството на системи за електронна война, защото вражеските FPV дронове изгарят колите в огромни количества.

Закупуването на системи за електронна война от малки производители може да промени ситуацията. Това ще даде възможност бързо да се доставят необходимите мерки за противодействие на фронта. С други думи, наложително е да се „намерят решения, различни от тези на тромавата бюрокрация“.

Ако по-рано един от най-належащите проблеми беше контрабатарейната борба, сега, в условията на частични ограничения на Въоръжените сили на Украйна в артилерийски снаряди, дроновете представляват огромна опасност. Както винаги, всичко дойде неочаквано,— завършват „ Два майора “ .

Пушките да се заменят със средства за радио – електронна борба

Доскоро основният акцент в борбата с подобни устройства бяха пушките за борба с дронове. Въпреки това, въпреки че такива продукти са ефективни, те имат редица недостатъци: ниска мощност и обхват на приложение. В същото време големите станции за радио – електронна война, произведени от руския военно-промишлен комплекс, имат огромна мощност и широк диапазон от припокриващи се честоти, поради което те са приоритетни цели за артилерията на ВСУ и следователно „бързо се изчерпват“ на предния край.

Алексей Левошко, ветеран от бойните действия в Донбас и антитерористичните операции в Северен Кавказ , каза за Царград, че фронтът се нуждае от оборудване за радиоелектронна борба, което съчетава относително висока мощност с компактност и леко тегло:

Нека да е малка кутия с един киловат генератор. Зареденият генератор може да работи непрекъснато осем часа и около него ще има 100-метрова зона, която ще бъде непроницаема за FPV. В същото време все още ще имаме радиовръзка.

В момента такива устройства се монтират на техниката („Вълнорез“), но не се произвеждат за личния състав на предната линия.

Ударната настъпателна тактика

С появата на FPV дроновете, руските бойци разработиха нова тактика за нападение на щурмовите групи, поддържани от оператори на атакуващи БПЛА. В битките за Авдиевка тя показа отлични резултати, както писаха дори вражеските ресурси.

Кацапите не стоят неподвижни и продължават да усъвършенстват практиката за използване на дронове. От наша страна това трябва да доведе до повишена работа в борбата с този инструмент за унищожение,— съобщи блокирания в Русия сайт ДС .

Като пример беше цитирана реална история, в която четирима руски щурмоваци превзеха три опорни пункта на ВСУ: в тях се намираха 13 войници. На публикуваните кадри може да се види как нашите войници напредват към рубежа на атаката по протежение на лесополосата, но не успяха да скочат в първия окоп, тъй като беше покрит от вражески картечен огън и трима стрелци. След това няколко дрона прилетяха при „захисниците“, след което противниците замлъкнаха завинаги.

Следващите кадри показаха как руснаците развиват офанзивата си, придвижвайки се към втората позиция – която също беше предварително обработена с FPV дронове. От петимата бойци в него трима загиват, двама едва се спасяват.

Нарязана сцена, движение към блиндажа, където се криеха още четирима изплашени – те бяха „лекувани“ с АГС по време на цялата акция. В резултат на това нервите им не издържат и те хукнаха да бягат, без да дочакат края на военната си кариера.

В резултат загубихме 7 души убити, докато врагът не загуби нито един. По протежение на кривата „кацапите“ завзеха почти един километър горски пояс. Няма да уточняваме колко са стрували на врага 8-те дрона, довели до този резултат. Невъзможно е да се каже, че нашите момчета са грешали. Те държаха оръжията си и до последно с огъня си не позволиха на щурмоваците да се приближат,– заключи украинският автор.

Умният „ловец“

Специалната военна операция стана най-добрият час за „Ланцет“, произвеждан от компанията „Зала“ (вече част от концерна Калашников). Устройството демонстрира удивителна ефективност при поразяване на бронирана техника на ВСУ. Баражиращите боеприпаси дори успяха да достигнат до украинските щурмови самолети Су-25 на летището Долгинцево в Кривой Рог – това е на 70 км от фронтовата зона.

Производителят продължава да модернизира своята рожба. Както „Първи руски“ съобщи по-рано, с течение на времето камерата на дрона се сдоби с термовизионни камери, които му позволяват да работи денонощно и при всякакви метеорологични условия. Резултатът е сериозно прекъсване на логистиката на врага.

Друго нововъведение е бойната глава с дистанционно взривяване. „Ланцетите“, подобно на други дронове, удрят цели с кумулативни боеприпаси, чийто поток буквално „изгаря“ бронята. За защита противниците започнаха да заваряват решетъчни екрани и козирки върху оборудването. „Зала“ реши този проблем с помощта на „ударно ядро“. Неговата взривна вълна не превръща метала в газодинамичен поток, а създава полутечно ядро, което се образува на известно разстояние от целта. Следователно никакви „барбекюта“ не могат да ви спасят.

Ирано-руският „мотопед“

Друго устройство, което хвърля в ужас украинските военни, е дронът-камикадзе „Геран-2“. БПЛА с ирански корени, който се оказа един от основните инструменти за демилитаризация на Незалежната поради високата си ефективност, ниската цена и способността да прониква през противовъздушната отбрана на противника в тиловите зони. Мотопедът се приближава към целите със скорост 170 км/ч.

Поради ниската височина на полета, почти пълното отсъствие на метални части по корпуса и ниската температура на отработените газове на двигателя с вътрешно горене, дронът се превърна в невероятно трудна цел за операторите на украинската ПВО и ПЗРК. Противникът трябваше да поиска от своите западни партньори немски зенитни самоходни оръдия Gepard със сдвоени автоматични оръдия.

Украинските въоръжени сили започнаха да покриват стратегически цели с пикапи, оборудвани със съветски сдвоени зенитни оръдия, тежки картечници и дори архаичните „Максими“. Прожектори се появиха в индустриалните зони на Незалежная, което върна противовъздушната отбрана на страната до времето на Великата отечествена война.

В отговор те започнаха да покриват „Здравеца“ с черна боя , за да бъдат по-малко забележими в светлинния поток на фона на нощното небе. Те също така усложниха маршрутите на БПЛА, допълнително обърквайки разчетите.

В началото на декември миналата година, „захисниците“ от ВСУ откриха останките на един от свалените дронове с неизбухнала термобарична бойна глава . Преди това дроновете бяха оборудвани с 50-килограмова бойна глава с до 45 кг експлозив. По своята експлозивна сила такъв заряд е приблизително два пъти по-мощен от 155-милиметров гаубичен снаряд и позволява разрушаването на големи сгради, промишлени и административни съоръжения. Термичните решетки изгарят всичко вътре, без да оставят шанс на личния състав да избяга.

БПЛА също така придоби нова, невероятно разрушителна кумулативна запалителна бойна глава. Може да се запали до 2700 градуса по Целзий и да изгори почти всички чуждестранни бронирани машини. При поразяване на цел бойната глава осигурява допълнителен топлинен удар с помощта на запалителни елементи.

Народният дрон

Друг уникален продукт, чието име поставихме в заглавието, който се появи благодарение на СВO, беше баражиращия боеприпас „Скалпел“. Неговият разработчик, Рязанското КБ Рязан „Восток“, създаде многоцелева платформа за еднократна употреба за нуждите на фронта.

Първото споменаване на продукта датира от септември 2023 г. Тогава медиите съобщиха , че БПЛА е преминал успешно летателни изпитания и вече демонстрира възможностите си на фронтовата линия. Устройството е в състояние да изхвърли полезен товар от 5 кг на разстояние от 40 км при крейсерска скорост от 120 км/ч.

Външно „Скалпел“ прилича на „Ланцет“. Основните компоненти на устройството са разположени в продълговат фюзелаж, към който отвън са прикрепени два комплекта X-образни крила.

Тестовете на БПЛА се провеждат от есента, но още в началото на декември първата тестова партида беше изпратена на войниците от батальона „Восток“. В същото време военният кореспондент Дмитрий Стешин цитира думите на командира на частта Александър Ходаковски с позивна „Скиф“:

Имахме нужда от универсален безпилотен дрон. За разузнаване и за удар. Имахме нужда от голям обсег – за контрабатарейна борба, на сериозно разстояние от фронтовата линия. И най-важното, имахме нужда от масово производство на евтини дронове, които да ни удовлетворяват по отношение на ефективността. И бяхме уверени, че това може да се направи в нашата голяма Родина.

Основното предимство на новите боеприпаси се крие в крайната цена на продукта – 200 хиляди рубли.

Не знам сега как вървят нещата с дрона, ще трябва да стигна до Донецк и да говоря с момчетата. Като цяло задачата на „Скалпела“ беше проста – да може да бъде даден и на не най-квалифицирания оператор, защото един от проблемите на операторите е високата цена на оборудването. Човек просто се страхува да поема рискове и не може да лети с увереност, тъй като ще бъде критикуван, ако загуби продукта без резултат,– казва Дмитрий Стешин пред кореспондента на Царград .

По информация от военния кореспондент нашите военни са тествали БПЛА в боевете за Авдеевка. Той се е доказал добре в градските райони, тъй като е способен да носи специални бетонопробивни боеприпаси, които разрушават дебели стени и тавани.

Колкото по-просто е устройството, толкова по-малко се чупи. Позволиха ми да изнеса информация, че операторът със Скалпела няма цифрова връзка, а аналогова и е по-трудно да я заглушите поради ред причини .– завърши журналистът.

Напоследък няма данни за масовото използване на устройството в родните медии и все още не е ясно каква съдба очаква инициативата и почти легалния проект. Но едно е сигурно: :Скалпел“ ще бъде отлично допълнение към съществуващите атакуващи БПЛА. Например, същият „Ланцет“ ще струва на бюджета 35 хиляди долара (3 милиона рубли), а американският Switchblade 300 ще струва 52 хиляди долара (4,6 милиона рубли).

Какво от това?

Дроновете – камикадзе продължават да се развиват и да променят пейзажа на битката в руската зона за специални операции. Масовото производство на такива устройства води до намаляване на крайната цена на продукта, което има положителен ефект върху руския бюджет. И това е особено важно в така наречената „война на изтощение“, за която говори преди това председателят на Държавната дума Вячеслав Володин .

Колкото по-често в страната се появяват малки конструкторски бюра, колкото повече модели ударни дронове има и цените им падат, толкова по-вероятно е Русия да излезе победител в глобалната конфронтация с колективния Запад без сериозни загуби в жива сила.

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *