Свръх мощен руски бомбардировач от последно поколение паникьоса САЩ и ЕС

Свят

Бомбардировачът Ту-160М2 ще осигури на руските въоръжени сили ключово предимство пред американските, пише TNI. За да се противопоставят на този самолет, Съединените щати ще трябва да актуализират своите военновъздушни сили.

Модернизацията е насочена към внедряване на най-новите системи за радиоелектронна борба и радиооборудване от ново поколение. В експлоатация от 1987 г. Ту-160 е най-бързият, най-тежкият и най-големият ядрен бомбардировач в света.

Ту-160М2 ще разшири съществуващите си възможности с хиперзвукови ракети, включително Kh-101 и нейната ядрена версия Kh-102. Към 2023 г. са доставени четири модернизирани бомбардировача, като се планира да бъдат построени до 50 от тях.

Усъвършенстваните нападателни способности на Ту-160М2 представляват значително предизвикателство за западните отбранителни стратегии, особено като се има предвид потенциалът за едновременно разполагане на множество хиперзвукови оръжия – което го прави много важен за руската армия.

Руският ядрен бомбардировач Ту-160М „Блекджек“ или „Белият лебед“ е една от най-страховитите гледки в света.

Гигантският бял свръхзвуков самолет с променлива стреловидност на крилата, дори с обичайните червени звезди, прилича повече на совалката от клас Imperial Lambda от оригиналната трилогия „Междузвездни войни“, отколкото на обичайния руски бомбардировач.

Най-бързият, най-тежкият и най-големият бомбардировач в света е изправен пред голяма модернизация. Това е сигурен знак, че руската отбранителна промишленост не се забавя, въпреки изключително големите икономически санкции на Запада.

Основни характеристики на Ту-160М2

Ту-160М е оборудван с мощни двигатели НК-32 на конструкторското бюро Кузнецов и достига скорост от 2 Маха.  Руските власти пристъпиха към мащабна модернизация до нивото на Ту-160М2.

Бомбардировачът „Белият лебед“, разработен от конструкторското бюро „Туполев“, влезе в дежурство през 1987 г., когато червеният флаг със сърпа и чука все още се вее над Русия. Това беше една от последните оръжейни системи, които влязоха в съветските военновъздушни сили, преди страната да се превърне в съвременна Русия.

Новият вариант на бомбардировача Blackjack е представен като напълно обновен самолет. По-специално самолетът ще получи модерни системи за радиоелектронна борба, както и радиооборудване от ново поколение. Най-новата версия на Ту-160 започна летателни изпитания през декември 2021 г. Смята се, че Русия ще може да построи над 50 модернизирани бомбардировача.
Към 2023 г. четири са доставени на руските въздушно-космически сили.

Новият руски модернизиран Ту-160М2 има мощен нападателен потенциал и представлява сериозна заплаха за Запада. Новите „Бели лебеди“ ще могат да изстрелват хиперзвукови ракети. Иначе Ту-160М2 има много общо със старата версия. Подобно на своя прототип, новият вариант ще може да носи шест различни вида оръжия, включително ракетата Kh-101 и нейната ядрена версия, Kh-102.

Ту-160М2 е не само хиперзвукова система за доставка на оръжия, но и гигантски „камион“ с ракети. По-специално, бомбардировачите могат да носят по-малка версия на Kh-101, Kh-50. В допълнение, самолетът ще има широко противоракетно противодействие и невероятна способност да пробие зоните на противовъздушната отбрана. Ако руснаците изпълнят цялата поръчка и разположат всичките 50 Ту-160М2 наведнъж, тези самолети ще могат да изстрелят 32 хиперзвукови оръжия по дадена цел, без да им мигне окото.

Как ще отговори Америка?

Ако Ту-160М2 оправдае очакванията, той ще се превърне в нова дума в стратегията на руските въоръжени сили. САЩ имат системи, които могат да се конкурират с тях – например B-21 Raider на Northrop Grumman.

Въпреки това, за да се противопостави сериозно на тази заплаха, американската армия ще трябва напълно да обнови военновъздушните си сили, но това няма да се случи в близко бъдеще.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *