Симеон Дянков: Ето кой създаде енергийната криза в България!

България отблизо
Не смятам, че страната ни скоро ще излезе от политическата криза. А политическата криза ражда и енергийната. Значи политиците са отговорни за случващото се. Това каза по НТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него има реална опасност градове в България да останат без електричество, заради липсата на газ.

„България е в най-тежката част от енергийната криза в Европа. Възможно е домакинства и производства да останат без ток.

 

Някои неща са направени, повечето предстоят да се направят, за да не е много тежка зимата. Дадоха се някои субсидии на определена група бизнеси, за да работят по-добре. Това е положителна мярка. Мисля, че обаче трябваше да е секторна, а не за всички поравно, както го направи коалиционното правителство”, допълни той.

И обясни, че според него това, което не е направено, е да се направи така, че да няма домакинства и бизнеси без производство и без ток в следващите няколко месеца.

„А това е реална опасност. Виждаме го в други европейски държави с огромното повишаване на цените на тока. И именно в тази посока всъщност още нищо не е направено и е задача за служебното правителство“, подчерта Дянков и добави: „Дано не се случи, но според мен заплахата е реална – просто може да се видят какви са цените тази година“.

Според него изтеглянето на нов държавен дълг е било необходимо, тъй като дефицитът тази година е много голям.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *