Социолози прогнозираха: ГЕРБ ще предизвика предсрочни избори и ще падне от власт

България отблизо

Удар след удар отекват не само в политическото ни пространство, но и в цялата държава.

Първо бяха ударени стопаните в Странджа, които изведнъж останаха без животните си. Те пък удариха управляващите, защото не получиха никакви доказателства, че има чума по овцете и козите, нито на внезапната евтаназия, без преди това да е поставена карантина.

Опозицията също удари властта, като се присъедини към протеста на животновъдите, а в същото време ГЕРБ се опита да смаже опозицията, като извади неубедителни доказателства, че тя е накарала стопаните да стачкуват, даже им е внесла помощ отвън – стотина българи, които подкрепиха протестите в Шарково.

Самият факт, че Нинова отиде и на двата протеста предизвика истерия у ГЕРБ и те дадоха пресконференция, където Биков я обсипа с хули с една доста неприемлива политическа реторика и по стар герберски обичай я предизвика да отговори. Не ме занимавайте с безсмислени приказки, отвърна тя и продължи да си води съвещанието на партията.

Преди това и  Елена Йончева бе атакувана с твърдения, че имала бизнес отношения с Цветан Василев. Тя пък се закани, че ще съди клеветниците и попита Борисов има ли наистина къща в Барселона.

В битката се включиха и патриотите, като  Валери Симеонов  обвини партньорите си, че работят за интересите на Домусчиев, а Волен му го върна, като обяви, че е популист и тръгна по морето да проверява истината за ударите му по туризма. След което му поиска оставката!

Социологът Юрий Асланов каза, че не знае коя е крайната точка, до която могат да стигнат ударите между политиците и че горещото политическо лято може да доведе до хладна предизборна есен.

Има една посока на ескалация на начина  на говорене, той отдавна премина общоприетия тон и се превърна в крясъци, обвинения, удари под кръста и прекрачване на границата на нормалното. Това отдалечаване от демократичните правила крие сериозни  рискове, защото в демократите държави е напълно  нормално, че  опозицията   е против управляващите и може да използва всякакви средства, за да им се противопостави.  Всеки протест, даже незаконният, е част  от демократичните правила”, припомни Асланов.

Социложката Евелина Славкова допълни, че това, което се случва напоследък е ескалация на реториката , както от опозицията, така и от управляващите. Разменят се думи против правилата, думи, с които политиците стават уязвими не само пред народа, но и пред съда, разменят се и непозволени удари. Народът също не остана безучастен и започна да се брани с всякакви средства.

Въпросът е кой ще бъде победен в тази битка, защото тя няма как да свърши просто така със стискане на ръцете.

Славкова прогнозира, че нещата ще ескалират, защото бе неуместно намесена и националната сигурност и скандалите вече са набрали такава инерция, че не могат да бъдат спрени.

Има много силно политизиране не само по върховете, но и сред хората.  Това, което наблюдаваме неминуемо ще доведе до оставки, но не козметични, каквито имаше досега.

У хората вече има  хронично недоверие към институциите и политиците.

Според социолозите, тази непрекъсната размяна на удари може да доведе до политическа криза и предрочни избори.

Според други наблюдатели пък, преминаването на ГЕРБ в агресия към опонентите си и даже към народа, разклаща позициите му, сваля политическия рейтинг и едни бъдещи избори са с напълно непредвидим изход.

А според публикации в Мрежата, в момента партията на Борисов започва да копае сама основите на паметника си, с който ще остане в историята.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Социолози прогнозираха: ГЕРБ ще предизвика предсрочни избори и ще падне от власт

  1. О тази мутренска партия го копае отдавна,но за съжаление,го виждаха много малко хора и те бяха охулвани от лакеите и забрудените превърженици на ГЕРБ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *