Съветник на президента: Защо служебното правителство да не купи газ от Русия? България трябва да гледа интересите си!

България отблизо
„Затръшната врата се открехва трудно и изисква време. Тя е затръшната от нас”. Така Еленко Божков,  съветник на президента и зам. енергиен министър коментира темата за ”Газпром”. На въпрос дали е възможно страната ни да се обвърже с нов дългосрочен договор с руската компания, зам.-министърът попита „Това защо трябва да е лошо – обвързването с нов договор?”, зададе той същият въпрос като зам.-министър на енергетиката, който задаваше и като енергиен експерт преди да влезе в служебния кабинет.

Две министерства започват работа по създаването на оздравителен план за „Булгаргаз”. Целта е дружеството да има възможност да плаща необходимите количества природен газ. Заради газовата криза в страната, служебното правителство обяви, че още през следващата седмица ще бъде обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. България разполага със запаси от синьо гориво до края на месец септември., каза още той пред Нова телевизия.

Очаква се и решение на служебното правителство по казуса с вече договорените количества от кабинета „Петков”, а срокът е 19 август. Служебният зам.-министър на енергетиката и представител на кризисния щаб Еленко Божков заяви, че една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7-те танкера.

По думите на Божков доставките за България до месец септември тази година са уредени, но под въпрос са следващите три месеца. „Има един дефицит – 1/3 не ни достига от това, което ни трябва – и със седемте танкера, и с азерския газ. Трябва да намерим за тези три месеца допълнителни количества и затова се обявява този търг”, обясни заместник-министъра на енергетиката. Служебното правителство знаело, че договорените танкери от кабинета на Кирил Петков ще ги има, но не знаели дали, къде и срещу какви пари могат да бъдат разтоварени.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.