Томислав Дончев обяви кога ще има пълно затваряне на България и каза какво лечение ще получите в болницата, ако имате тежки симптоми!

България отблизо

Големите самолети имат повече от един пилот. Не, кризата не ме управлява. Може би по-правилният термин е дали се полагат достатъчно усилия кризата да се смекчи. Мисля, че държавата прави това, което трябва да се направи.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, отговаряйки на въпрос, свързан с управляване на коронакризата у нас.

„По повод трагичния инцидент в Пловдив – съболезнования към близките – причината не е недостиг на болнични легла, причината е слаба организация. Нито една система не е перфектна и безгрешна. Системата е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не е изчерпала капацитета си, но тя е под огромен натиск“, заяви Дончев.

По думите му, реформите в здравеопазването са клише, нито един път обаче през годините, не се е стигало до консенсус за тяхното реализиране.

„Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. С по-тежките мерки искахме да спечелим време, да се подготвим. Когато се появиха първите случаи в България лекарите освен, че нямаха оборудване и медикаменти, те имаха на разположение само протоколите за лечение от колегите им в Китай. Знаеха за вируса само от телевизора.  Сега голямата разлика е, че ако имате тежки симптоми, там ще получите добро лечение.

Разковничето е поведението на хората, а не в болничната или доболничната помощ“, обясни Дончев.  По думите на вицепремиера и най-съвършпенната система на държавата не може да измести личната отговорност. „Няма как до всеки човек да бъде сложен здравен инспектор или полицай, който да следи дали той си е сложил маска и спазва дистанция“, добави той.

Дончев категорично отрече, че в момента правителството го е страх да затвори държавата, въпреки призивите за това.  „Това не е вярно, самите експерти – има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети.

Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски държави. Тоталното затваряне е най-лесната мярка, но тя има огромно влияние върху икономиката и социалния статус. Ако е необходимо може да бъде взето по-тежко решение. Към момента няма такава необходимост. Ако е необходимо, ще има регионални, гъвкави мерки, съобразявайки се със ситуацията“, каза Дончев.

Говорейки за електронната здравна система, Дончев каза, че шест от модулите са готови. „Необходима е още малко работа. Също така личните лекари трябва да станат потребители на системата. Надявам се модула за електронното направление и електронната рецепта да са налични на лекарите до няколко седмици. За съжаление внедряването на една система не е толкова лесно, колкото светването на една коледна елха“, добави той.

Що се отнася до електронното правителство, Дончев каза, че почти всяка седмица има поне една услуга, която от хартиена става електронна.  Няма план, няма намерение за отлагане провеждането на изборите, категоричен бе Дончев. По думите му, в момента се обмисля как да се минимизират рисковете за населението по време на гласуването.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *