„Файненшъл Таймс“: Русия тръгва в мащабно настъпление през лятото

Свят

Русия може да планира нова широкомащабна офанзива още това лято. Това пише Financial Times, позовавайки се на неназовани украински служители от сферата на сигурността.

Предполага се, че целта на новата офанзива ще бъде завземането на останалите територии от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, които Москва обяви, че анексира през есента на 2022 г. Не се изключват и опити за превземане на Харков или Киев.

Наскоро разсекретена оценка на американското разузнаване казва, че целта на руския президент Владимир Путин да превземе Украйна и да подчини нейния народ остава непроменена.

„Това обяснява защо Русия продължава своите настъпателни операции в Източна Украйна на няколко направления, особено около Авдеевка, както и към Лиманск, Купянск и Харков на североизток“, се казва в документа.

Доставките на артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, както и увеличеното производство на оръжия и боеприпаси с помощта на китайски чипове, поставиха Русия в по-добра позиция, отколкото в битката при Бахмут, казват официални лица.

Експерти твърдят, че Одеса, Николаев, Чернигов и други големи градове също са в списъка. Руската армия, обясняват те, просто изчаква ВСУ да грохне, за да превземе и тези най-големи градове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *