Истината – Новинарският портал

Андрей Райчев: Борисов може и да се закрепи още малко, но Горанов…

Обмислена, но и наивна игра на политика“, така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР заявеното желание на обвиняемия бизнесмен Васил Божков да прави политически проект, с който иска да свали правителството на Бойко Борисов, както сам обяви той в интервю пред агенция „Блумбърг“.

 

По думите на социолога, „правосъдната история“ около Божков не е уникална, тя се случва вече на няколко обвиняеми бизнесмени, а вече има заявка и за следващ – Валентин Златев. „Това е от късният Сотир Цацаров – съвсем ясно обявиха, че тези хора, които са олигарси и се опитват да купуват с пари власт, ще бъдат съдени“.

 

Различното при Божков е, че започна да пренася историята от правосъдна в политическа, смята Райчев. Той анализира този опит като наивен и без шансове за успех:

 

Шансовете му са близки да нулата. Българите ненавиждат богатите, защото смятат, че са забогатели нечестно през годините на прехода. … Ти си богат – следователно си лош“.

 

Според Андрей Райчев, ако Божков подкрепи друга политическа формация, би могъл да получи „рупор“ и евентуално депутатско място, депутатска защита, ако му трябва да се върне в България, за да не го арестува главният прокурор Гешев на летището.

Човекът се чувства обиден, но не играе емоционално, дозира ходовете си, има подредба в тези ходове и донякъде постига успех„, добави социологът. Според него Бойко Борисов ще излезе „сух“ от историите, разкрити от Божков във фейсбук профила му, но Владислав Горанов – едва ли: „Струва ми се, че с г-н Горанов ще се разделим скоро, защото под негово пряко ръководство са се извършили безобразия за стотици милиони“.

 

Цветанов дозира критиките си към Борисов и неговите изказвания са в смисъл: „Откакто ме няма – стана лошо и Борисов стана лош“.

По думите на социолога, Борисов има висок ситуационен рейтинг, който е нов прилив на „любов от народа“: „Положението на БСП не е такова. БСП не можа да се справи със ситуацията с коронавируса и загуби“, добави той, пише в своя статия информационния портал Епицентър.бг.

 

Според социолога обаче, това не означава, че е гарантирана след една година победата на ГЕРБ на парламентарните избори, но дава голяма преднина на партията на Борисов.

Exit mobile version