Истината – Новинарският портал

БиБиСи разкри ще даваме ли руските ракетни системи С-300 на Украйна!

Българска зенитно-ракетна система С-300, дадена ни от Русия да охраняваме АЕЦ „Козлодуй“

В свой материал Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално в България и Словакия, за да обсъди със съюзниците на НАТО „системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят”.

 

„САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят – и можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”, съобщава още медията.

Словакия вече даде принципното си съгласие нейната система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга.

Конгресът на САЩ и Зеленски поискаха от администрацията на Белия дом помощ за прехвърлянето на съветско тежко въоръжение в Украйна, включително бойни самолети и зенитно-ракетни системи С-300.

Припомняме, че нашите мощни руски зенитно-ракетни системи С-300 охраняват в момента небето ни, както и АЕЦ „Козлодуй“. Ако ги предоставим на Киев, това означава не само, че влизаме във война с Русия, но и че дори „заблуден“ дрон или ракета, може да гръмне ядрената ни централа и да изпепели България. А оцелелите ще умрат от лъчева болест.

Според конгресмените, Държавният департамент на САЩ идентифицира държави, които имат съветски С-300, а също така проучва възможността за прехвърлянето им на Украйна. Не е известно обаче как Съединените щати планират да заменят прехвърлените в Украйна оръжия на тези страни.

Русия обаче предупреди Съединените щати, че организираното от тях напомпване на Украйна с оръжие от редица държави е не само опасен ход, но и действие, което превръща съответните конвои в легитимни цели. Което значи, че ако нашите управници отговорят положително на искането на САЩ и се съгласят да дадат ПВО-комплексите ни на Украйна, те може да бъдат унищожени още преди да са заели позиции.

ДОСИЕ:

Румъния и България имат най-сериозната противовъздушна отбрана (ПВО) за далечни разстояния на Балканите, а Сърбия и Унгария имат най-съвременна защита на небето на малки разстояния. Това сочи анализ на военния сайт „Балканска безбедносна мрежа“ (от сръбски – Балканска мрежа за сигурност“ – б.р.), цитиран от BusinessGlobal, базирайки се на данни към 2020 г. Това са и единствените страни в региона, които разполагат с ПВО система за защита на националната територия.

Румъния направи най-голяма крачка в модернизацията на своята ПВО със закупуването на американските балистични системи „Patriot“, Унгария и Сърбия пък закупиха френски зенитно-ракетни комплекси с малък обсег „Mistral 3“ в два варианта – преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) и зенитно-ракетен оръдеен комплекс (ЗОРК).

България пък единствена, още от края на социализма, разполага с престижните далекобойни руски ракетни комплекси С-300. Двата дивизиона служат за защита на София. Освен това България има още 5 дивизиона S-200, плюс руските комплекси „Нева“ и „Бук“.

Само Румъния и България могат да защитават своето въздушно пространство на практически всички височини, отбелязва „Балканска безбедносна мрежа“.

Exit mobile version