Истината – Новинарският портал

Видни наши експерти разкриха трябва ли да има референдум за еврото!

Наши учени и икономисти настояха за провеждането на национален референдум “за” или “против” въвеждането на еврото в България. Идеята е да бъде сформиран инициативен комитет, който да даде легитимност на подписката, обяви на пресконференция в БТА един от инициаторите на допитването Росен Миленов.

 

На събитието участваха още икономистът доц. Григор Сарийски, социологът проф. Михаил Мирчев, икономистът Стоян Панчев и др.

Учените ще поканят всички парламентарни партии, както и президентът Румен Радев на форум тази събота от 13 часа в Националния студентски дом. Целта е да се изясни кой е за подкрепата за провеждането на такъв референдум, защото това е стратегическо решение за страната ни”, каза Тодор Беленски.

Той посочи, че към момента само от “Възраждане” са се обявили за национално допитване, но на срещата ще бъдат поканени и експерти от неправителствени организации, за да се чуе мнението на повече хора.

“Референдум е нужен, защото това е ключово решение, което може да смени фундамента на цялата стопанска система. Не може то да се случва, както в момента у нас, на тъмно, без дебат, без анализ и без демократична санкция”, заяви пред “Труд News” Стоян Панчев.

“Влизането в еврозоната означава да сложим кръст на всичко онова, което сме работили толкова дълго време и Министерството на финансите да изтегли от наше име дълг, който трябва да връща следващото поколение.

В демократичното общество решава народът и именно затова искаме народът да каже с този референдум дали иска и кога иска България да се присъедини в еврозоната”, заяви от своя страна икономистът доц. Григор Сарийски.

Той предупреди, че в момента, в който влезем в еврозоната, единственото, което ще се случи, е, че ние ще трябва да плащаме членския внос в т. нар. “клуб на богатите”.

“Това се случва с всяка страна, която не е готова за влизане в еврозоната, като Словакия, например. Работещата икономика е разковничето за добрите доходи, а не влизането в еврозоната”, посочи още доц. Сарийски.

Костадин Костадинов приветства идеята и подчерта, че от партията му вече са започнали необходимата подготовка за провеждане на референдума. “Радваме се. Добре са дошли да събират подписи заедно с нас. В рамките на около седмица-две ще свършим всичко необходимо.

Поканихме на разговори и останалите парламентарни групи, като до този момент сме провели срещи с БСП и “Български възход”, които отказаха да подкрепят идеята за националното допитване.

Тази седмица очакваме да чуем и останалите парламентарни партии”, каза Костадинов.

Той отново бе категоричен, че “България трябва да запази своя лев и своята валута, която е една от най-стабилните в света”.

“Очевидно е, че датата 1 януари 2024 г. не е постижима. Ние не отговаряме на някои основни критерии – на първо място на инфлационния”, изтъкна още като аргумент Костадин Костадинов. “За да се състои референдумът, трябва да бъдат събрани 400 000 подписа за три месеца.

Това е изискуемата граница, която задължава Народното събрание задължително да приеме решението от референдума”, каза още по време на пресконференцията Росен Миленов.

Exit mobile version