Георги Марков: Радев ще докара политически апокалипсис в България! Какво му пречи ГЕРБ? Яд го е, че Борисов е по-голям държавник от него ли?

България отблизо

– Президентът за пореден път вчера поиска оставката на Борисов, на Гешев и за първи път обяви, че е готов със служебен кабинет. Това не влиза ли в колизия с конституционните му правомощия, г-Марков? Питам ви като бивш конституционен съдия.

– За пореден път държавният глава тежко наруши Конституцията. Нарушенията, които той извърши, не са обикновени – те са разгром на българския основен закон.
Първо, той не се съобразява с член 1 от Конституцията, който беше приет въз основа на вота на над 90% от българските избиратели през 1990 година, че сме ПАРЛАМЕНТАРНА, а не президентска република.
На второ място, той отказа да признае конституционната разпоредба, че никой не може да си присвоява народния суверенитет. Българският парламент е избран от гласа народен и Божи, с изричен конституционен текст, че това е за 4 години и няма никаква причина мандатът да бъде преустановен предсрочно. Още повече, че съвсем наскоро се видя, че българският парламент има парламентарно мнозинство и няма парламентарна криза.
На трето място, той по безобразен начин, което никой от другите държавни глави досега при изключително сложни политически ситуации – които, ако ги съпоставим със сегашната, тя просто е бял кахър, не е допускал такова нарушение. Та представете си в Лукановата зима, когато имаше общонационална стачка, нямаше ток, бензин, храна за децата, нямаше лекарства, какво би станало, ако президентът Желев, беше казал: Махайте се, и то не тези мутри или мафиоти, а тези убийци, които изтрепаха елита на българската нация след 9 септември 1944 година и сега ни докараха до национална катастрофа! Вместо това Желев каза: Дайте да запазим гражданския мир, дайте да им помогнем в името на България, въпреки че навън стотици хиляди скандираха „червени боклуци“, „Долу БКП“. Нашите избиратели ни разбраха, благодарене на авторитета на д-р Желев и позволиха на Луджев, Костов и Пушкаров да влязат в кабинет, заедно с БСП в името на това да избутаме зимата. Д-р Желев се показа като президент на всички българи, а Радев забравя, че има основна функция да олицетворява единството на нацията. Е, как ще го олицетвори, когато той казва, че е създал сюаз с няколко хиляди души, които ако отидат и седнат, едвам ще напълнят Сектор А на 40-хилядния стадион „Васил Левски“, и това е съюз на почтените граждани. И обявява де факто всички останали милиони българи за непочтени.
Радев трябва да е наясно, че не може да иска оставка на правителството, което е излъчено от парламента. Не може да иска оставка на член на съдебната власт. Член 117 от Конституцията казва, че българската съдебната власт е независима, засега прокуратурата е част от тази съдебна власт, и той няма като как да иска оставка.

– Но, ако държавният глава има претенции към действията на главния прокурор?
– Има ВСС, има Инспекторат – отнася ги там. Термини като „мутри“, „мафиоти“, отнесени към законно избрано българско правителство, е обида за тези над милион и 100 хиляди, които избраха ГЕРБ.

– Според Радев настоящият протест „отваря пътя на България към бъдещето“. Може ли с такива очаквания да натоварим наистина днешния протест?
– Както казваше Стефан Данаилов, голям кусур на този президент е, че не се усмихва. Това е характерна особеност и за това не може да го виним, той си е военен човек – суров. Но той вчера искрено ме развесели – ако Бабикян, Хаджигенов и Минеков са светлото бъдеще на България, по-добре младите да си стоят в Европа. Не искам те да са светлото бъдеще на Бълария, заедно с кадъра на моя приятел Борисов – Христо Иванов. Вероятно си спомняте, но Христо Иванов беше направен министър от правното нищо, запишете го, моля, с големи букви. Той е нула в правото. И този човек Борисов го взе за министър да ни учи на правова държава, да ни учи да спазваме закона, а той самият не си плащаше таксите като адвокат и затова беше заличен. И когато се стигна до най-сублимният правен момент – а именно да се раздели чрез конституционна промяна ВСС на съдийска и прокурорска колегия и нямаше мнозинство за това, премиерът Борисов, без правно образование, тръгна на лупа по всички врати на всички парламентарни група, да ги мотивира чрез сигнали от Брюксел, за да се получи мнозинство. Когато журналисти го попитаха, къде е министърът на правосъдието, Борисов отговори: Аз ако го пратя Христо, те ще го смачкат. Не искам бъдещето на България да бъде в ръцете на смачкани министри. Или пък на Мая Манолова, която бе вдъхновител на Костинбродската афера, минала през доброто сърце на Борисов, за да стане омбудсман.

– Имате ли прогноза как ще се развие протестът и ще спазим ли все пак конституционните норми?
– Моята прогноза е, че не ни чака бъдеще, а ни чака минимум 10-годишен тежък хаос. Той ще е свързан с коронавируса, който ще притиска България с всичките икономически последици от това, с тоталния срив на партиите в България. Нито една няма да вземе 1 милион избиратели и нито една няма да има сурат, макар и да е формално победила, да каже: Ние сме много силен мандатоносител. И всичко това ще е съчетано с институционална криза, провокирана от държавния глава. забележете, след тези изказвания, Радев вече няма ход да се върне в дрехите на държавен глава. Как би приел той Борисов, ако ГЕРБ е първа политическа сила, за да му връчи мандат за съставяне на правителство? Как ще връчи мандат на „мафиот“ и „мутра“? Или най-вероятно, което аз прогнозирам специално за Епицентър.бг, Радев няма да признае изборите.

– Защо мислите така? Това би било много тежко продължение на кризата.
– По две причини. Първата ще е някаква правно-техническа, че машините са внесени от ГЕРБ, че са били заразени с коронавирус, например, и втората, че ГЕРБ са мутри- Борисов и днес, и утре ще е мутра, според Радев, поради което вотът на 1 милион български избиратели от да изберат мутри и мафиоти, е по-малък от вота на избирателите на всички останали политически сили, които са избрали почтените граждани. И ние ще се вкараме в тежка конституционална криза, с разбит парламент с непрекъснато правене на избори до дупка. Аз се съмнявам, че дори и през март догодина ще могат да бъдат проведени избори.

– Защо, какво би попречило?
– Ще направя зла прогноза, но аз така виждам нещата – София ще бъде второто Бергамо!

– Моля, вие искате да сравните София по брой на смъртни случаи, заразени с Ковид-19, с италианския град Бергамо, където ги изнасяха с чували?!
– Да, да. Та ние сега сме най-заразената държава в Европа! Тук, в Унгария, където ме намираш, заразените вчера ги считаха за много, а са само 18! Как ще правиш събрания в зали, на закрито, как ще влизаш в судия непроветриви? Ако Радев създаде служебно правителство, той ще се хване в чудо и ще трябва да въвежда извънредпо положение. Подобно на Гърция – да има полицейски час, да излизаме с СМС-и, и ще трябва да отлага изборите. Само че, ако той направи това, ведната парламентът, нищо че е разруснат, ще трябва да се свика, за да одобри въвеждането на извънредно положение. Независимо, че е с изтекъл мандат, парламентът продължава да функционира, до избирането на следващото Народно събрание. Радев не мисли за тези неща. Той си мисли, че ако сега падне правителството, ще направи през декември служебен кабинет и през март ще ходим на избори. В това време чумата ще ни е натиснала и ще изхврърляме трупове като в Бергамо. Аз това съм го видял по италианската телевизия. Не е възможно в такава ситуация да бъдат проведени избори! За това бяха отложени президентските избори в Полша, Франция се опари жестоко на първия тур на местните избори и отложи втория тур, Сърбия отмени изборите, Македония ги отмени. Същото може да се случи и у нас. По тези въпроси в България не се мисли.

– Ако тази зловеща прогноза се случи, парламентът се върне в правомощията си, кое правителство ще управлява?
– Служебното! Дори и да няма този апокалипсис, който чертая, служебното правителство ще работи докато бъдещият парламент не избере новото. Спомнете си драмите около съставянето на Тройната коалиция. Станишев беше бламиран, царят отказа, след това топката отиде в ДПС. Тогава Корнезов, бог да го прости, хвана царя за яката, почна да го води из стаите на БСП и да го плашат с имотите, изчака се два месеца и се състави кабинет. Аз не виждам, че бъдещият парламента ще съставе лесно правителство, ако въобще състави такова. И тогава може отново да отидем на предсрочни парламентарни избори, които да се проведат заедно с президентските през есента.

– Защо допускате това?
– Защото ГЕРБ няма да може да състави правителство, тъй като всики ще се обединят срещу тях, но и БСП няма да може да направи кабинет, топката ще отиде в третата парламентарна група ДПС. Радев ще е прав да даде мандата на ДПС, защото след няколко месеца ще ходи на избори и ще му трябва тяхната подкрепа. И тогава ДПС ще се опита да направи някакво правителство на националното спасение.

– Доган отдавна предрече такъв вариант и то точне след изборите.
– Да, така ще стане. Но в това правителство на националното спасение, експертно или нещо подобно, ще е непродуктивно в България по простата причина, че партиите са раздробени и няма стабилно парламентарно мнозинство. Много съжалявам, че ние през годините не можахме да си доближим до Полша и Унгария. В тези страни народите се оказаха на висота и с над 50% си избраха правителства, които да налагат консервативна християндемокрация, национална икономическа политика, абсолютно „да“ на християнството и на традиционния брак, нетолериране на НПО-ата, изгонване на Сорос, национално самочувствие, каквото проявиха и сега при гласуването на тези 750 милиарда за справяне с коронавируса. На пресконференция Орбан и Моравецки казаха: „Ние сме горда нация“ .

Източник: Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *