Истината – Новинарският портал

Димитър Главчев: Очаквахме вчера Радев да си даде оставката! Разочаровани сме!

„В 17:05 очаквахме оставка, а получихме поредно вето. Разочароващо.“ Това написа в личния си профил във Фейсбук бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев.

Припомняме, че вчера Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс: Те водят до служебна победа на управляващите, подчерта той.

Протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор показват дълбока криза на демокрацията, каза още Радев.

Това заяви държавният глава Румен Радев в свое извънредно обръщение към народа.

Той коментира промените в Изборния кодекс и отказът на управляващите да подадат оставка, въпреки всекидневните протести.

„Отказът на властта да чуе гласът на гражданството продължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а бяга от политическа и правна отговорност от многобройните скандали. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано от същата цел“, заяви държавния глава.

„Решенията трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос. Дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност от парламента. Вменяват се отговорности на законодатели по отношение на изборите. В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка за гласувалите и данните на гласуването“, обясни още Радев.  „Нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава, създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите. Не мога да пренебрегна факта, че промените са пример за непредсказуемост на държавната власт и управление. Налагам вето върху част от разпоредбите по част от Изборния кодекс“, заяви той.

Ето текста на обръщението на президента:

„Уважаеми сънародници, трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданското удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години„, посочи той.

Каква оставка е очаквал Главчев, не е ясно.

От улицата искат оставката на ментора му Борисов, а не на президента!

Нагли изказвания като това на позорно изгонения парламентарен шеф внасят смут в обществото и са четиво за наивници.

Ние чакаме 84 дни други оставки, обаче управниците се инатят и властват напук на народа!

Exit mobile version