Истината – Новинарският портал

Доц. Валентин Вацев разкри защо войските на Украйна тръгнаха срещу Русия и какви са заплахите за България!

За съжаление, положението на руско-украинската граница е деликатно и напрегнато. Украйна тръгна срещу Русия. Интересното е защо точно сега.

Това коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев пред Bulgaria On Air.

Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна, и в отговор на украинските военни маневри, Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други – 23.

Но дори 23 са твърде голяма сила“, обясни доц. Валентин Вацев.

По думите му, причината за конфликта е не толкова характерът на участващите страни, колкото фактът, че съвсем скоро в Северно море ще завърши успешното строителство на „Северен поток 2“.

„Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде обявена за агресор.

А когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на „Северен поток 2″ в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен“, допълни доц. Вацев.

Моята надежда е, каза доц. Вацев, че и двете страни повече демонстрират готовност за война, отколкото наистина имат желание за влизане в реални бойни действия.

„Има сигурни доказателства, че НАТО няма да воюва, обещанията на САЩ, че подкрепят Украйна са реални, но тези обещания означават повече морална и логистична подкрепа, а не влизане на САЩ в реални бойни действия срещу Русия“, заяви експертът. Аз дори се надявам, че към двадесето число, когато бъде успешно завършен „Северен поток 2“, този конфликт ще се разнесе, защото никой не иска реално да воюва срещу Русия.

Относно рисковете за България, той коментира, че идват от необходимостта всяко бъдещо българско правителство да поеме откровени и очевидни ангажименти в конфликта, на една от двете страни. Разбира се, от българското правителство, което предстои да се сформира, аз очаквам да поеме атлантически ангажименти и да участва активно в антируската кампания, която се разгръща. Аз очаквам правителство да се появи от кръговете около партията „Има такава държава“, не от самия Слави Трифонов, а от значими кръгове около него – западни и български кръгове. Ето защо това правителство, още в първите си официални ангажименти ще обяви, че ще участва в конфликта, на антируски позиции.

Доц. Вацев коментира и има ли предпоставки за започване на нова Студена война.

„Има 3 предпоставки и 3 условия за втора Студена война, според него. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно. Тоест, тогава когато двете страни не говорят помежду си спокойно и нормално, а чрез заклеймяване.

Втората предпоставка за започване на нова Студена война включва ефективно икономическо ограничаване и разделение на световете. Това този път ще е много трудно, защото предстои да се ограничава и Китай. А това, според мен, е на границата на невъзможното. Третата предпоставка ние я наблюдаваме точно сега. Това е влизане в някакъв конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, конфликтът се разрешава спокойно, за щастие без реална война, но именно след него вече е известно какво може и какво – не. И именно след него ще започне реалната Студена война“, обясни доц. Вацев.

Той е категоричен, че Балканите сa най-нервното място в Европа и че грешките тук имат отзвук навсякъде в Европа. За щастие, в последните месеци на Балканите никой не е правил сериозни грешки. Въпросът е дали ние няма да направим първата грешка като се включим в конфликта срещу Русия.

Exit mobile version