Той посочи, че днешната декларация стъпва на позицията на парламента, приета на 24 февруари 2022 г., в която категорично се осъждат агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна.

„Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита свобода, независимостта и сигурността на Европа“, каза още Атанасов, като припомни, че редица членки на НАТО вече са изпратили военна помощ на Киев.

В декларацията се отчита, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации, и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл. Настоява се , че българският национален интерес се дефинира от членството на страната в ЕС и НАТО.

Солидарността на свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет, посочи Атанасов и допълни, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното нападение, е нейно неотменимо право и е напълно легитимно и оправдано, защити проекторешението на ДБ зам.-председателят на парламента.

Инициативата на ДБ веднага ще бъде подкрепена от групата на ПП.

Не е ясно обаче каква ще е позицията на ИТН, а БСП ще са против.