Вече решено: Карантината продължава най-рано до 30 юни, вижте какви ще са мерките!

България отблизо

Все още имаме нужда от прилагането на много ефикасни противоепидемични мерки, за да можем да се справим с огнищата – не само в Доспат и Сърница, но и в Сливен, Разград, Стара Загора“. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив. Затова извънредната обстановка да бъде удължена до 30 юни, но има и вариант и до месец. Това ще предложи д-р Кунчев, а решението ще вземе Националният оперативен щаб.

Припомняме, че членът на Националния оперативен щаб изрази мнение, че се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната.  „Евентуалното удължаване на извънредната ситуация няма да касае въвеждане на нови ограничителни мерки. Ще предложа да бъде удължена, а мотивите са ясни – преди една седмица имахме 6 нови случая, а днес вече са 83. Няма какво повече да се измисля. Ако имаме съмнения, че сме заразени, по-добре навреме да споделим, за да се вземат бързо мерки.

Не предвиждаме никакви мерки за блокиране на хората, за нови КПП-та и ограничаване на населението. Не изключвам да има нови огнища“, обясни доц. Кунчев. „Вирусът все още е в страната, повече от ясно е, че циркулира и всяко едно неспазване на мерките ще води до възникване на такива огнища. „Не предвиждаме нито връщане на ограничаване на пътуванията, достъпа до градинки, планината, ресторанти, оттук нататък няма да има смисъл държавата да ги спира. Важна е личната отговорност и да се спазва хигиената и дистанция. Да не се събират хора, където е възможно“, каза експертът.

Д-р Кунчев обясни още, че удължаването на извънредната обстановка се налага, за да останат някои мерки, основно в областта на граничния контрол. Той илюстрира необходимостта от това със семейство от Холандия, влязло у нас през Калотина. Всички в семейството били тествани и се оказали болни с COVID-19.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *