Истината – Новинарският портал

Натовски генерал каза каква ще е ролята на България при пряк сблъсък с Русия

Страните от НАТО са подготвени за потенциален пряк сблъсък с Русия. Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в интервю за ArmyInform. Адмиралът отбеляза още, че от 2016 г. Алиансът е разширил присъствието си в Балтика, а с избухването на пълномащабна война – и в Словакия, Унгария, Румъния и България.

„Сега имаме осем такива бойни групи с размер на батальон, които при необходимост могат да бъдат обединени в бригада. Съответните държави непрекъснато работят по този механизъм. Ако са необходими повече, тогава ще го обмислим. Но засега това е достатъчно“, отбеляза адмиралът.

Това на практика означава, че ние сме на първа бойна линия и наш военен контингент може да бъде пратен всеки момент в района на бойните действия в Украйна. Понеже това, че Франция може да прати своя военна група е един вид предупреждение, да се готвим и ние. Както и другите Източноевропейски страни. А нашите управляващи от сглобката дори ще се натегнат да изпратят първи наши войници в украинската месомелачка.
Зад многото думи и обтекаеми приказки се крие зловеща подготовка да хвърлят нашите деца в пожара на войната.

Въпросът е дали ще им го разрешим?

По думите на този генерал, Алиансът е разбрал промяната в ситуацията със сигурността още през 2014 г., след руската окупация на Крим. От 2019 г. страните от НАТО започнаха да се връщат към колективната сигурност: промениха отбранителната си стратегия, оперативното планиране и силите, необходими за изпълнение на всички тези задачи.

„Сега всички разбираме, че в контекста на връщането към колективната сигурност времето не е на наша страна. Защото врагът решава кога и къде да ви атакува и колко дълго ще продължи конфликтът.

Украйна, за съжаление, се убеди в това. Готови ли сме? Отговорът е Да! Това е основната ни задача – да бъдем подготвени. Ако това се случи днес, тогава трябва да се борите с това, което имате. Винаги е комбинация от това да сте подготвени за днес и в същото време да подобрявате възможностите за бъдещето“, заяви Бауер.

Нека припомним на западните генерали и политици, запалени по война с Русия, че великата славянска страна не е враг на България и никога не е била. Напротив. Врагове са ни тези, които искат да ни пратят да се бием за техните интереси. Но българите не са толкова прости, че да не разбират това. И едва ли ще тръгнат като организирана бойна група да се бият с нашата двойна освободителка Русия.

В същото време Бауер посочи, че съвременната война има и други измерения, като киберпространството или атаки в космоса, а Русия също има начини да упражнява влияние в Арктика, западната част на Атлантическия океан, Африка, Средиземно море, Черно море.

Според него е грешка да се насочва вниманието само към източния фланг, защото руснаците не са само там. НАТО непрекъснато следи техните действия и при необходимост реагира по съответния начин.

И пак напомняме, че ако има някой толкова запален да се бие с руската армия може да вземе пушката и да тръгва. Но българите няма да тръгнат срещу Русия, защото сме братя, свързани с кръвта на героите навеки.

Източник БЛИЦ

Exit mobile version