Истината – Новинарският портал

Ново двадесет: Цветанов „разтревожен“ за… правителството!

Доскорошният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази във ”Фейсбук” своите опасения за правителството по темата АЕЦ ”Белене”. Според него, ако проектът бъде изпълнен и правителството даде държавни гаранции, то това ”ще вкара енергетиката и икономиката на страната в „дългова спирала”.

Вижте какво пише Цветанов в една от първите прояви след отстраняването му:

„От спирането на проекта Белене през 2012 досега правителството и Народното събрание винаги сме пазели България от поемането на финансови разходи или финансови рискове, свързани с евентуалното възобновяване на този проект. Съвсем ясно записахме в решение от юни 2018 на НС забрана за сключване на договори за задължително изкупуване на енергията, преференциални цени, договори за разлика, държавни гаранции, корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за реализация на инвестицията!

В последните дни по медиите последователно се прокарва тезата за промяна на тази политика и това решение. Дано това не се случи наистина!

Трябва да отстояваме принципната позиция, която имахме по този въпрос от 2012 година! Обратното ще вкара енергетиката и икономиката на страната в дългова спирала“!/frognews.bg/

Нека кажем ясно: Цветанов отново слугува на САЩ. Припомняме, че президентът Румен Радев каза в Москва, че АЕЦ „Белене“ е неизбежен. Защото иначе няма да имаме никакъв ток на каквито и цени да го плащаме. И че Русия трябва да участва в изграждането на нашата Втора атомна, понеже всичко, което е направено дотук е по руски технологии и лицензи.  А що се отнася до държавните гаранции, трябва държавата да наистина да е ангажирана със строителството и експлоатацията на нашата втора ядрена централа. За да се знае, че това не е някакъв частен проект, а правителството е активен участник и има блокираща квота, както за печалбата, така и за всякакви други нелицензирани дейности. Другото е използване на АЕЦ „Белене“ за частните игрички на нашенските герберски мафиоти.

istinata.net

Exit mobile version