Истината – Новинарският портал

От последните минути: КС образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента!

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Това решиха върховните магистрати, след като в края на януари главният прокурор Иван Гешев отправи такова питане към тях.

 

Трима съдии са подписали решението с особено мнение. По информация на NOVA, според Атанас Семов няма правна причина за такова питане. Полина Панова пък не открива съдебна практика, на базата на която да се търси тълкуването.

 

В началото на годината обвинител №1 отправи въпроса до върховните магистрати. Целта е да разбере докъде се простира имунитетът на държавния глава. И по-конкретно, Иван Гешев се интересува кога може да се говори за държавна измяна и кога за престъпление срещу Републиката.

Поводът за това е досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, което касае проверка на антикорупционната комисия за съпругата на президента. В записи, разпространени от прокуратурата, се чува глас, за който се предполага, че е на Румен Радев.

„Държавната измяна“ пък била, че Радева била назначена за пиар на ВВС преди двамата да са имали брак, но това се тълкува от Гешев като конфликт на интереси.

Exit mobile version