Истината – Новинарският портал

Политиците с първи думи за избора на новия патриарх. Едни се радват, други бясно мълчат

Политиците ни коментираха избора на Видинския митрополит Даниил за нов патриарх на България.

„Да пожелаем здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия”, заяви държавният глава Румен Радев. По думите му „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход”.

 

Като човек, който говори изключително мъдро. Така вицепрезидентът Илияна Йотова определи избрания за нов патриарх Даниил. „Ще бъде добре да се вслушваме в думите му. Много интелигентен човек. Желая му да бъде нашият истински духовен водач”, допълни тя.

Държавата не би трябвало да се бърка в църковните дела. Така служебният министър-председател Димитър Главчев коментира решението да няма официално представяне на новия патриарх Даниил. Той допълни, че вярващите се нуждаят от духовен водач, който да бъде обединител, такъв, какъвто е бил и покойният патриарх Неофит.

 

​„Българската православна църква винаги е правила достоен избор”, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

„Пожелавам на Негово Светейшество новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на Българската православна църква”, добави тя. „Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ”, каза още председателят на парламента.

 

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов коментира във Facebook избора на нов патриарх. „Имаме избран нов патриарх – доскорошния видински митрополит Даниил! Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни!”, написа той.

​От партия „Величие” също коментираха новия патриарх. „Да ни е честит новият български патриарх Даниил, досегашен Видински митрополит! Най-достойният от достойните!  По Божията воля пастир, баща, благодетел и обединител на българския народ! Бог да му дава здраве, мир и простителност! Многая лета!”, посочиха от формацията във Facebook.

Exit mobile version