Истината – Новинарският портал

Поптодорова, Паси и Плевнелиев искат да запишат НАТО в българската Конституция

Идеята членството ни в ЕС и НАТО да е част от Конституцията е добра. Това заяви пред NovaNews бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Всъщност идеята членството на страната ни в НАТО и ЕС да бъде вписано в Конституцията след реформата на основния закон беше предложена вчера от Поптодорова, Соломон Паси, Росен Плевнелиев (президент на България в периода 2012 – 2017) и общественици.

 

Те предложиха в отворено писмо до лидерите на партиите в НС знамената на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да станат елементи от националната символика на България. Искането е знамената на двете международни организации да се показват по официални поводи.

 

“Тук става въпрос за внушения. Всички искаме мир, въпросът е как той ще бъде най-добре защитен. В днешните условия той ще бъде най-добре защитен в колективна отбрана в съюзничество с армиите на НАТО и с ЕС. В другите конституции на държави от двете организации няма подобни текстове”, призна Поптодорова.

 

Освен това отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска – например Русия, да се регулират законово.

 

Предлага се още да бъде забранено провеждането на референдуми за напускането на евроатлантическите структури.

 

Този въпрос и сега е уреден в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Той забранява провеждането на референдуми по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, след тяхната ратификация. Това е и причината да не е възможно провеждането на референдум срещу приемането на България в Еврозоната, тъй като това е залегнало в договора ни за членство в ЕС.

 

“Говорим за тематика и решения, които се взимат на базата на класифицирана информация. Няма как 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, за да се проведе национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация, която е не само национална, тя е и международна. Това е цялата абсурдност по референдуми по въпроси, свързани с международни договори и с глобални геостратегически въпроси”, каза дипломатът.

Exit mobile version