Истината – Новинарският портал

Президентът към Борисов: Защо изложи България? Има ли такъв премиер в света, който….

За пръв път президентът Радев реагира остро и безапелационно на псевдовизитата на Борисов в Русия.
Досега държавният глава избягваше пряката конфронтация, но сега не издържа на случилото се в Москва и попита: В каква политическа система живеем? Как се нарича такова управление, в  което премиерът може да мине през парламента за 20 минути, да пие едно кафе и след това да си тръгне с оставката на председателя на НС в джоба, като преди това му е наредил по телефона да си я даде?
Чувал ли е изобщо за Конституцията и знае ли, че председателят на парламента е на по-висш пост от него и ролята му е да го контролира? И той може да му поиска оставката, а не обратното?

Каква е тази държава и  какъв строй по-точно има в нея, когато премиерът не се съобразява с исканията на депутатите, изобщо не отива в сградата, въпреки исканията им да бъде изслушан и да даде обяснения по един или друг въпрос?

Къде наистина живеем и по какви правила, когато премиерът  може само с едно вдигане на телефона да завърти на 180 градуса и да изкомандва всички депутати от партията си  да  гласуват против решение, което предния ден са взели единодушно? На кого са представители депутатите – на народа, или на пряко подчинение на премиера? И ако е така, то каква демокрация има у нас, щом никой не се съобразява с волята на народа? Това коментира вчера в Пловдив президентът Румен Радев.

 

Той подчерта, че няма война между институциите, но има сериозно напрежение. Някакво безумно състезание, в което се опитват да ме въвлекат. Някакви внушения, че държавата се ръководи изцяло от премиера, а президентът трябва да мълчи, защото уж нямал никакви правомощия и изпълнявал представителни функции.

Това не е така и препоръчвам управляващите да се запознаят с Конституцията и да я прочетат, ако не са я чели. Един президент е длъжен да защитава държавните интереси и има много правомощия, които явно се неглижират.

По повод  посещението на Бойко Борисов и министри в Русия, Радев  коментира, че ситуацията е „много благоприятна” заради „съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво” и вече постигнатото споразумение между ЕС и „Газпром”.

 

„По време на моята визита аз поставих много ясни въпроси  за възможностите на Русия за оптимизация на цени и условия за доставки на енергийни ресурси. Говорехме и за по-добри условия за присъствието на нашия бизнес в Русия. Защото това е добре за България”, каза Радев.

Той призова да се даде нов шанс на проекта АЕЦ „Белене“ и  да се  анализира всички варианти за реализацията му, като се пресметне  финансовия риск за държавата и се направят  действащи механизми за контрол на ядрения риск.

Борисов отиде с голямата кошница на двудневно посещение, но не изкара и ден в Русия. Там го посрещнаха хладно и протоколно, без целувки и галене по главата.

А договореното от президента размразяване не отношенията и икономическите връзки не се състоя.

Напротив.

Предварителните хвалби на Борисов се спукаха като сапунен мехур.

В каква държава живеем, кой я ръководи и какво прави той за хората, спазва ли протокола и Конституцията, попита президентът.

Отговорът е ясен…

Станислава Славова , istinata.net

 

Exit mobile version