Истината – Новинарският портал

Президентът Радев пак удари ГЕРБ през ръчичките. Сложи вето на…

Президентът Румен Радев току що наложи  вето над приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Той  го връща в парламента за  ново обсъждане.

Като главен мотив за действията си той изтъква, че гласуваните разпоредби не  защитават обществения интерес, а напротив – увреждат го.

Радев има възражения  срещу § 3 и § 4.

С § 3 се ограничава срокът на задължения на купувачите, които са сключили  приватизационни договори в рамките на 5 години. След това те могат да правят каквото си поискат.  В мотивите на президента за поставеното  вето се казва, че всеки договор трябвва да се разглежда и условията да се определят според обекта на приватизацията и дейността на фирмата, а не всички да се подчиняват на един и същи закон, защото това  създава преимущество на купувачите и не работи  за  обществения интерес, а само за тях.

§ 4 пък позволява на приватизаторите да платят неустойките към държавата само за първите пет години от сключения договор. Те не са изпълнили  задълженията си към сделката и държаната, но са си платили неустойките и законът повече не ги лови. По този начин  ще се облагодетелстват неизправни купувачи, които ще се измъкнат от непогасените плащания на неустойки, след като изтекат  тези 5 години. И държавата няма да може да потърси парите си.

Според Радев приетата уредба ще облагодетелства най-големите наушители на привотизационните договори и те ще станат недосегами за закона след петата година.

Новата наредба създава условия за лично облагодетелстване в големи размери и ще се отрази на сумите от сериозни  неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в бюджетите на общините.

Ветото на президента ще засегне най-сериозните олигарски и сделките им и техните политически покровители.

Във връзка с ветото се очакват още днес нови атаки срещу президента, а армията от платени драскачи в медиите и социалната мрежа да се активизира до червено.

Очаква се и нова серия компромати срещу Радев с цел смъкване на рейтинга му, коментираха веднага политолози.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Exit mobile version