По-рано днес бившият премиер Бойко Борисов изрази учудване, че премиерът и министърът на земеделието „продължават да не се срещат със зърнопроизводителите, да не го решават въпроса и той да ескалира“.

Днес е втори ден от протеста на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни. Вчера се проведоха протести в цялата страна, като блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, а днес протестните действия се насочиха към столицата. Утре земеделските производители са готови да вкарат десетки машини тежка техника и на жълтите павета. 

От Инициативния комитет обявиха, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания. В писмо до тях ресорният министър Кирил Вътев информира земеделските производители, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест, формулираните искания в 5 точки са удовлетворени и е необходимо само прецизиране на количествата и продуктите в точка 1. В нея е искането за забрана на внос на украински храни, сред които пшеница, рапица, слънчоглед, а протестиращите настояха да се разшири списъкът с мляко, мед, месо, плодове и зеленчуци.

 

Снимка: БТА

 

Протестите в страната

Към 10:00 ч. беше блокиран второкласният път Русе – Силистра при кръстовището на Старо село, като движението по него беше преустановено.

Затворено бе и кръстовището на пътя Силистра – Добрич на изхода при село Калипетрово.

Граничните контролно-пропускателни пунктове в страната работят нормално, съобщиха от МВР в информация за обстановката по пътищата към 10:30 часа.

Снощи тежки земеделски машини останаха и в района на „Петолъчката“ с готовност за нови протести и блокада, ако исканията им ме бъдат удовлетворени. Вчера движението там бе блокирано в продължение на осем часа.

 

Снимка: БТА