Истината – Новинарският портал

Проф. Джефри Сакс: Безразсъдно е да се говори за победа над Русия!

Русия има „значителна огнева мощ“ и е безразсъдно да се говори за победа над страната.

Това заяви пред Си Ен Би Си професорът по икономика от Колумбийския университет Джефри Сакс, цитиран от „Гласове“.

Сакс, който е известен с ролята си на съветник за прилагането на т.нар. шокова терапия в източноевропейските страни при прехода от комунизъм към пазарна икономика, каза, че САЩ изглежда вярват, че могат да победят Москва при военен сблъсък, а Западът подкрепя Украйна в усилията й да изтласка Русия.

„От тази гледна точка Украйна реши да не продължава преговорите, които бяха в ход. Вместо това Украйна промени подхода си и казва, че сега целта й е да победи Русия“, коментира той.

„Това означава ескалация на войната, ескалация на глобалните опасности, ескалация на икономическите последици и пропусната възможност да се намери изход от този конфликт“, добави Сакс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сподели по-рано тази седмица песимистична прогноза, че не очаква в близко бъдеще да се проведат нови мирни преговори между Русия и Украйна.

Вчера Володимир Зеленски заяви, че стратегическото поражение на Русия е „вече очевидно“, но на Кремъл „просто му липсва смелост да го признае“.

В края на април министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че САЩ искат да видят Русия „отслабена“.

Сакс обаче посочи, че Русия има силна армия и повече от хиляда активни ядрени бойни глави.

„Според мен всички тези приказки за победа над Русия са безразсъдни“, каза той.

„Огромна опасност“

Според Сакс в момента има голяма опасност от допълнителна ескалация.

„Преживях десетилетия на безразсъдна външна политика на САЩ и се страхувам, че отново сме в подобна ситуация“, каза той. „Това не означава, че одобрявам инвазията на Русия“.

„Вярвам, че опасностите са много големи и че в момента има много наивност, към която се присъедини и Украйна“, добави Сакс.

По думите му това може да доведе до много разрушения, загуба на живот и „огромна опасност за целия свят“, включително под формата на икономически последици.

Той добави, че очакваната кандидатура на Финландия за присъединяване към НАТО затруднява постигането на някакво споразумение.

Exit mobile version