Истината – Новинарският портал

Ройтерс: Шойгу докладва на Путин, че Мариупол е превзет

Русия е превзела Мариупол, докладва на Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу, съобщиха Ройтерс и БТА.

Според него към момента на обкръжаването на Мариупол числеността на групировката ВВС, чуждестранни наемници е била около 8100 души.

Шойгу коментира още, че повече от две хиляди бойци са били блокирани на територията на Азовстал. Въоръжените сили на Руската федерация и части на републиките Донбас в Мариупол взеха всички мерки за защита на населението, докладва той на Путин.

 

Според министъра на отбраната, въпреки съпротивата на екстремистите, в Мариупол са евакуирани над 142 000 граждани, а всички заложници в пристанището са освободени. Шойгу заяви, че руските въоръжени сили се нуждаят от три до четири дни, за да завършат работата по Азовстал, където екстремистите бяха блокирани.

По думите му, сега целият Мариупол е под контрола на Въоръжените сили на Руската федерация и ЛНР, ДНР, бойците са сигурно блокирани на територията на завод Азовстал.

В същото време, руският президент Владимир Путин нарече настъплението срещу индустриалната зона „Азовстал“ в Мариупол за неуместно и нареди то да бъде отменено.

„Считам предложеното щурмуване на индустриалната зона за нецелесъобразно. Нареждам да бъде отменено“, каза Путин. „Да“, отговори Шойгу. Путин обясни отмяната на атаката срещу „Азовстал“ със съображенията за спасяване на живота на руските военни.

„Така е, когато трябва да мислим – тоест винаги трябва да мислим, но още повече в този случай – за опазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да се качваме в тези катакомби и да пълзим под земята. покрай тези промишлени съоръжения“, допълни още Путин.

Няма нужда да се пъхате в тези катакомби и да пълзите под земята през индустриални съоръжения. Блокирайте тази индустриална зона, за да не прелети мухата!, заръча Путин.

Поканете още веднъж всички, които все още не са сложили оръжие, да го направят. Руската страна гарантира техния живот и достойно отношение в съответствие с международните правни актове. На всички ранени ще бъде оказана медицинска помощ.

Завършването на бойната работа по освобождаването на Мариупол е успешно! Честито! Изпратете думи на благодарност към войските, внесете предложения за награждаване на отличилите се“, каза Путин по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу в Кремъл.

Exit mobile version