Румен Радев: Изборите са компрометирани! ЦИК: Ще направим анализ!

България отблизо

Ако се насрочи среща при президента след местните избори, Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се яви на нея със свое становище.

„Ако бъде насрочена такава среща след местните избори и Централната избирателна комисия бъде поканена на нея, тя ще участва и ще бъде направен анализ на тези избори. На срещата ЦИК ще изложи своето становище и направения от комисията анализ на проведените избори“.

Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, помолен да коментира изказване на президента Румен Радев при гласуването му на втория тур тази сутрин във връзка с честността на изборния процес.

В изказването си президентът посочи, че ще покани ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдят „всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес“.

По думите на държавния глава, огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове, компрометират организацията и самото доверие в изборния процес./blitz.bg/

Нека да отбележим, че държавният глава беше съвсем ясен. Той заяви, че огромният брой недействителни бюлетини и сигналите за купени гласове опорочават изборите и създават у хората представа, че дори да гласуват, това с нищо няма да промени обстановката в общините и в страната. А изборите са най-важният инструмент на демокрацията. Ако изборите са опорочени, това означава, че в дадената страна няма демокрация. И всички приказки за демократичен процес и върховенство на закона са преливане от пусто в празно.

За това говори президентът Радев. Че само тридесетина години след „избухването“ на „демокрацията“, целия този процес е компрометиран. И хората вече не вярват на нищо. Нито на избори, нито на институции, нито на медии, нито на справедливост. А така наречената демокрация не може да съществува без одобрението на народа. Ако народът не приема тази форма на демокрация, значи има причини. И значи всичко трябва да се промени.

Точно това иска и президентът. Промяна. Това иска и опозицията. И то няма начин да не стане.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *