Истината – Новинарският портал

Румен Радев: Извънредният закон оставя българите на произвола на съдбата!

„Ще наложа вето на част от закона и ще го върна за преразглеждане. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, каза държавният глава. Кредитът на доверие трябва да се използва рационално“, заяви президентът Румен Радев.

Президентът разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, срещу спекулата, както и липсата на адекватна мерки за защита на населението от бедност. Гладът ще надвие на страха, посочи Радев.

Законът обраснал с предложения, които нямат нищо общо с коронавируса, изтъкна той.

Държавният глава изрази надежда депутатите да вземат предвид препоръките му и да добавят допълнителни мерки.

Да не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, предупреди Румен Радев. Липсите на кадри и дефицити в здравната система се опитвало да бъдат компенсирани с рестрикции. Опасност имало и за свободата на словото. Той вижда опасност да се наказва всяко свободомислие. В света протичали две кризи, по думите му. Едната е здравната, свързана с коронавируса. Другата криза е икономическата, която стои на заден план.

Президентът Румен Радев поиска повече закрила за нуждаещите се. Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, отчете президентът. Спекулата руши доверието в обществото и той настоя за сериозни мерки.

„Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура във времена на пандемия и необходимостта на алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислене. Според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“, каза още той.

„Скъпи сънародници, в момента в света и в България протичат редица трусове. Икономическата и социалната криза са породени от мерките в борба срещу пандемията. Тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа. Нуждите на българина са неотложни“, допълни Радев, цитиран от blitz.bg.

Exit mobile version