Истината – Новинарският портал

Румяна Коларова предлага нещо плашещо! Идея нямате какво!

Единственият отговор на корупцията трябва да бъде институционален, темата с апартаментите е периферна и маскираща тежките проблеми. Това каза политологът доц. Румяна Коларова по повод липсата на макар и минимално разбирателство между политиците за бъдещето на България, предава агенция „Фокус“.

По думите й ново законодателно решение на проблема с корупцията ще бъде поредното отлагане на това, което трябва да бъде предприето. Тя препоръча действия от страна на изпълнителната власт. „За да има видимост и ефект мерките трябва да бъдат предприети от премиера Бойко Борисов в рамките на кабинета.

Би могло да се разкрие специална вицепремиерска позиция, която да бъде фокусирана върху два големи проблема – връзките с гражданското общество и онова, което се нарича оценка на въздействие и конфликт на интереси. Трябва не само да има независима комисия, която да размива отговорността за контрол върху корупцията, необходимо е и в рамките на изпълнителната власт да има звено, което да носи отговорност“, обясни доц. Румяна Коларова. Тя каза още, че обществото е уморено от механизма на подаването на оставки при проблем, Изпълнителната власт трябва да се ангажира с това, че няма да го допуска предварително.

Истинската корупция не е на ниво „апартаменти“, обясни доц. Коларова, като уточни, че фокусирането върху темата показва дълбокия провинциализъм на българските политици.

Единствената истина дотук е, че корупцията не е само на ниво апартаменти.

Тя е много по-голяма, тя се е вплела като хидра в целия политически живот и смуча ли, смуче последните пари на българите.

Назначаването на още един вицепремиер, който да отговаря за корупцията, е само губене на време, пари, излишна длъжност и излишно протакане на нещата.

Защо ни е такова вице, когато имаме ПРОКУРАТУРА, ДАНС, АНТИКОРУПЦИОННА КОМИСИЯ, ПОЛИЦИЯ, НАП, СМЕТНА ПАЛАТА и всякакви легитимни органи, които могат да проверят многоимотниците и новодомците? И внезапно забогателите?

Може би за да се размие отговорността още повече?

Или просто да се прави напук на президента, който наистина иска България да бъде управлявана от честни политици!

Exit mobile version