Истината – Новинарският портал

Световната банка с жесток доклад: България е полицейска държава! Хиляди паразитират и смучат бюджета

Доверието в МВР е изключително ниско, ведомството буквално бъка от чиновници, на всички нива организацията му е лоша, нуждае от спешни реформи, а на фона на всичко това полицаите ни са сред най-добре платените в Европа.

Това не са празни твърдения, а изводи от доклад на Световната банка, който е буквално унищожителен и унизителен за страната ни. Оттам препоръчват сериозно  съкращаване на служители от огромната и раздута  администрация на МВР. Експертите смятат, че от системата  трябва да бъдат махнати около 1500 служители по гишетата, излишни счетоводители, домакини и разни измислени длъжности, които товарят системата.

 

Световната банка определя МВР и като  най-големият работодател в България! Там работят  45 374 служители, голяма част от тях в министерството и на бюра в различните РПУ-то.  Броят на работещите в общата и в специализираната администрация е 8778 души, което пък  е повече от общия брой чиновници във всички министерства, взети заедно. Всеки пети служител в  МВР е на бюро, на стол, или пази някой ведомствен обект. Всичките обаче се ползват от привилегии, каквито в другите министерства няма.

Според анализа на световните икономисти, трябва да се извърши веднага  20-процентно орязване рязане на щата на хората, които се правят на чиновници и смучат системата отвътре.

Няма друга държава в ЕС, в която полицаите са толкова много, а резултатът от работата им да е толкова нисък и незадоволителен. Ние буквално сме се превърнали в полицейска държава. И непрекъснато се обявяват свободни места и се назначават още хора.

Слухът, че е столът на вътрешният министър Валентин Радев вече е сериозно разклатен пък бе потвърден от източници от ГЕРБ.  Борисов не е доволен от работата на Радев, който на няколко пъти направи ведомството за смях, а престъпници се самоубиваха, бягаха от затвора, извършваха дръзки обири и убийства, но оставаха неоткрити.

Най-вероятно Радев ще бъде заменен от  зам.-министъра Красимир Ципов, спрята се и името на  зам.-шефа на ГДНП Тодор Гребенаров.  Това се очаква да стане през есента по време на ремонта на кабинета.

За съкращения и редукция на персонала обаче не става и дума. В момента средният разход за  заплати във ведомството е 1776 лева, като в тази сума влизат и парите за осигуровки.

От Световната банка настояват да се вдигне и възрастта за пенсиониране и на униформените полицаи и да се съкратят излишните длъжности.

По този въпрос и Борисов, и Радев мълчат, защото на тях им трябват униформени да ги пазят от народните бунтове, а не бунтове на самите полицаи.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Exit mobile version