Сергей Лавров скръцна със зъби на САЩ: Трябва да се молите всеки ден за здравето на Русия!

Свят

Вие разрушавате държавите, а  после Русия трябва да оправя проблемите, които сте създали с военните си авантюри.

Например, сега в Либия няма държавност, понеже вие с НАТО я унищожихте през 2011 г.

Това обяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от руските медии и news.bg.

„Последиците от тази авантюра – престъпна, незаконна авантюра – ние все още жънем. Преди всичко, разбира се, либийският народ“, подчерта Сергей Лавров по време на пресконференция с колегата си от Шри Ланка в Коломбо.

Лавров също така добави, че за разрешаване на кълбото от проблеми работят много страни – Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар, Русия.

Вчера в Москва се проведоха преговори между воюващите страни в Либия. Страните обсъдиха възможностите и условията за деескалация в страната, но не успяха да постигнат консенсус: не всички участници в преговорите подписаха документа за примирие. По-конкретно своя подпис не постави ръководителят на Либийската национална армия ген. Халифа Хафтар. Той заяви, че така нареченото правителство на националното съгласие, което не е избрано от либийския народ, а е създадено от външни сили, трябва да посочи в документа за деескалация срокът, в който ще разформирова въоръжените си групировки.

През 2011 г. международна коалиция, оглавявана от САЩ и НАТО, проведе операция в Либия, която доведе до убийството на дългогодишния либийски диктатор Муамар Кадафи и свалянето на режима, просъществувал повече от 40 години.

След това в северноафриканската страна започна остра криза. В източната част на страната, в град Тобрук, заседава избран от народа парламент. Той е подкрепян от Либийската национална армия, ръководена от Хафтар. В западната част на страната, в Триполи, действа правителството на националното съгласие, оглавявано от Файез Сарадж и подкрепяно от ООН и Европейския съюз.

А сега нито САЩ, нито ЕС, нито ООН могат да разрешат кълбото от проблеми, които съществуват в обхванатата от огъня страна. Понеже Либия се състои от множество племена, които враждуват помежду си. И само здрава ръка, граничеща с диктатура, както беше при Кадафи, може да върне страната към нормален живот и спазване на законите. А САЩ, ЕС и НАТО като слонове в стъкларски магазин изпотрошиха всичко в държавата, и сега не могат да се оправят с хилядите проблеми, които непрекъснато възникват.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *