Истината – Новинарският портал

Скандал в парламента! Всички скочиха срещу безумието!


Всички парламентарно представени политически сили се обявиха остро против законопроекта, иницииран от вицепремиера и финансов министър Асен Василев за създаване на извънреден орган, чиято функция е да следи опазването на националната сигурност и да се концентрира да предотвратява рискове за икономическата и финансовата система. Вчера надвечер за проекта бе съобщено от пресцентъра на Министерски съвет.

От всички парламентарни партии без управляващите от „Продължаваме промяната“, чиито представители отказаха коментар по темата, потвърдиха – подобна идея не била обсъждана на експертните коалиционни съвети или в рамките на парламентарни комисии.

Има такъв народ

Той не е обсъждан с нас, не сме го виждали, не ни е изпращан„, каза Любомир Каримански от „Има такъв народ“, които първи коментираха казуса на брифинг в кулоарите на НС.

„По отношение на това, което видяхме като проект в медийното пространство – бих го сравнил с абсолютен фашизъм. Защото, ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик… какво да кажа, това няма как да бъде подкрепено от който и да е нормално мислещ гражданин. Защото ние срещу кого се изправихме – срещу бившето статукво, което превърна институциите в бухалки. Сега имаме нещо подобно. Това няма как да се случи“, засегна темата и Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов.

БСП

Този законопроект не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите. За нас това, което беше показано в медиите, е неприемливо и очаквам да се обсъди в рамките на коалиционния съвет“, каза на свой ред председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

„Този закон не е част от коалиционното споразумение, ние също вчера разбрахме от медиите. Нека да видим каква е целта. Това, което бе представено, не е допустимо и приемливо и няма как да бъде прието“, добави той.

Демократична България

Мистериозен остава въпросът – имало ли е или не подобна идея. „Демократична България“ също се обяви против обявените в медиите проектопредложения. Същевременно обаче лидерът на „градската десница“ Христо Иванов отрече да знае за подобен законопроект.

„За да има такъв законопроект, трябва да е минало съгласуване. Подобни текстове въобще не са били предмет на обсъждане в какъвто и да е формат. Второ – това, което се появи, по никакъв вид не може да бъде подкрепено от „Демократична България“ в този вид. Очевидно в тези текстове има противоречие с Конституция, с Европейската конвенция за правата на човека“, заяви той.

ДПС

ДПС пък съзря заговор – законопроектът бил готвен отдавна. „Мисля, че е изваден от архивите на Лаврентий Берия, комбиниран с трудовете на Хитлер и Гьобелс. Наистина се е получил един добър труд, с който управляващите се опитват да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дена нещо мрънкат – говорят за управленска програма, за мерки за хората. Тези хора са решили да останат на власт на всяка цена„, иронично-критичен бе Хамид Хамид от движението.

„Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори – специално Слави Трифонов, Корнелия Нинова. Ще видим дали е така, не знам. Ние имаме привилегията нас да ни оправя премиерът. От 30 години все някой се опитва да оправи ДПС. Нека цитирам един друг класик (Христо Петров – Ицо Хазарта – бел.ред.) – много като тебе вече плакаха“, продължи той.

ГЕРБ

Не спести критики и вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев. „Този текст няма да види бял свят поради ред причини. Първата е, че противоречи поне на няколко члена на Конституцията, и второ – в пленарна зала все още има някакви остатъци на здрав разум. Но не това е най-същественото. На първо място това означава, че ако утре някой от вас обиди Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество“, съзря готвена диктатура и цензора народният представител.

Политическа патология„, окачестви умът, стигнал до изготвянето на подобен проектозакон Дончев. „Начинът на мислене ме притеснява. И ако този текст никога не би видял бял свят, ме притеснява този разум какво ще произведе утре.“

Най-добрите американски и нацистки практики от Втора световна война, „похвали“ идеята на Василев председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Съзря и аналог с законите, приети след Нюрнбергския процес.

„Очевидно, че подобен модел се опитват да направят и в България. Смятам, че ако го направят, 6 от 7-те партии в парламента трябва да спрат да получават субсидии. Категорично. И трябва да бъдат забранени. Нека го направят, ние ще го използваме срещу тях след няколко месеца“, каза партийният лидер.

Exit mobile version