Истината – Новинарският портал

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли!

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет преди минути.

Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

 

Той бе категоричен, че Националният щаб за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни. Причината – многото заразени в последните дни.

 

Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

 

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си, прогнозира той.

Exit mobile version