Истината – Новинарският портал

Харлан Александров: Българите са расисти, но не знаят това!

Социалният антрополог Харлан Александров заяви, че у нас има невинно расистко общество, което изобщо не си дава сметка, че е расистко.

„Ние се смятаме за толерантни, за загрижени, за добронамерени. Имаме исторически доказателства за това, с които се гордеем избирателно„, каза той.

Така Харлан Александров коментира натрапения ни от Лондон расистки скандал

В момента нацията ни се справя доста прилично, а представянето на националния отбор драматично изостава.

Затова се виждало се едно доста примитивно поведение на развихрили се лумпени, което няма как да не ни накара да се чувстваме зле и да се засрамим, заяви още той.

Според социолога обаче, самото британско общество, което той определи като „възпалено“, имало нужда да търси доказателства за това колко лоши са европейците – шанс, който родните хулигани му предложили на тепсия.

Александров посочи, че ползата от цялата история е поставянето на въпроса за расизма и за общността. По негови думи, от случилото се сме успели да видим как изглежда „гетото на нашата нация“./news.bg/

Нека само да припомним на този социален антрополог, каквото и да значи това, че британците имат 400 годишна история на расизъм, а в САЩ тя е 200 годишна, но те пък са успели да ликвидират много повече хора – около 100 милиона индианци.

Ето защо, ние дори и да искаме не можем да стигнем по никакъв начин техните изблици на расизъм, просто защото те са закодирани в паметта им и на генетична основа. Докато при нас такова нещо няма. И точно затова българите не са расисти. Ние живеем от векове на нашата земя с най-различни народности. И живеем в мир. И не убиваме, не изгаряме, не унижаваме никой. Расизмът у нас бе привнесен от Запада. И някои наши бизнесполитици го ползват за собствени нужди.

Но това не означава, че българите са расисти. Няма нищо подобно.

istinata.net        

Exit mobile version