Истината – Новинарският портал

Хелоуин става национален празник! /Четиво за напреднали/

Когато започна да пиша някоя статия, винаги си задавам въпроса – а кой ще ме прочете?

Дали да залитна по комерсиалната журналистика, където слагаш едно помпозно заглавие и 80-те процента /знаете какви/ го поглъщат като топъл хляб, без да се замислят вярно ли е, или не, или да пиша ИСТИНАТА, такава каквато е, с всички похвати на словото, но с риск никой да не ме прочете и да не ме разбере. И да разчитам на онези 20 процента умни и интелигентни хора, които пък едва ли смятат, че проблемите на държавата и обществото ще се решат във Фейсбук.

И все пак ще направя последен опит. В името на добрата стара журналистика.

Спорът да се празнува ли Хелоуин, или Деня на будителите, се вихри от няколко дни. Тук-там възмутени майки и баби споделят, че учителите ги карат да шият костюми на вампири и вещици на рожбите си. А те, рожбите, даже не знаят още азбуката, нито са чували стихотворението „Аз съм българче“. Нямат време да го научат.

Безспорен е фактът, че искат да ни обезличат, да ни накарат да забравим собствената си история и собствените си празници. Насила ни вкараха в календара Свети Валентин, бавно и полека заместват Будителите с Хелоуин. Скоро като нищо ще започнем да честваме Деня на благодарността 4 юли и други важни дати, които нямат нищо общо с нас. Това се нарича асимилация, нарича се колонизация на една култура над друга, борба на ценности, промиване на мозъци и както искате, така го тълкувайте. Несъмнено ще сте прави.

Още по-безспорен е фактът, че това не става без мълчаливото съгласие на разните там образователни и културни министерства. Иначе тази гавра с народа може да бъде спряна, но няма кой.

Учителите пък с новите си заплати бързат да ги заслужат и вместо да възпитават децата в патриотизъм и уважение към историята ни, пускат я кючеци да докарат повече ученици в училище, я маскаради, за да им направят живота забавен. Пък на учебното съдържание – майната му. И без това част от питомците единствено мечтаят да берат ягоди в чужбина, или да станат плеймейтки или стероидни глупаци.

Та Хелоуин, или Будителите?

Спорът е излишен!

Всеки ден у нас е Хелоуин. Отдавна.

Управляват ни тикви и тиквеници.

Ежедневно из държавата бродят духове.

Духовете на безславно загиналите бедни, на тези, които не са имали пари за лечение, на заминалите в неравната битка с магистралите и другите пътища, на пребитите и удушени старци за 20 лева, на убитите от родната мафия, която отдавна сме я преборили заедно с цялата престъпност.

Управляват ни и духове. С пълни джобове и празни очи, с жестоко озъбени усмивки, уж загрижени за народа.

Страната се населява от хиляди живи духове, в чиито мозъци е останала само думата хляб и нищо друго.

Трети духове бродят жално над родните си къщи, а телата им са в чужбина и слугуват на богаташи денонощно.

А тиквите? Те са яхнали народа и буквално го сплескват с тежестта си.

Затова Хелоуин вече е ежедневие у нас и трябва да го обявим за вечен и зловещ национален празник.

А вие прочетохте ли това?

Трепна ли ви нещо?

Замисли ли ви?

Или да не се хабя да пиша на подобни теми. Защото в мъртва държава с мъртви души, убити от комерсията и мъката по оцеляването, просто е излишно?

Автор Станислава Славова, istinata.net

Б. А. Тази статия е оригиналът! В който и сайт да я видите после, предупреждаваме, че е преписана без наше съгласие. 

Exit mobile version