Asia Times: Руските военни лесно изваждат от строя американските танкове Abrams

Свят

Руските военни се научиха лесно да изваждат от строя американските танкове Abrams, пише Asia Times.

„Руснаците откриха, че „Ейбрамс“ може да бъде изваден от строя от дронове, особено „Лансет“, или унищожен от мини. „Ейбрамс“ е уязвим за руското противотанково оръжие „Корнет“, се казва още в публикацията.

Конфликтът в Украйна разкри редица проблеми със съвременните американски танкове, признава изданието, като добавя, че руските въоръжени сили са пленили не само Abrams, но и много германски танкове Leopard.

Новият танк ще разполага с хибридно електрическо задвижване и ще позволи намален състав на екипажа. Ще има автомат за зареждане на оръдия.

Уроците от войната в Украйна са илюстрирали редица проблеми с днешните Ейбрамс. Досега руснаците са опаковали осем от танковете (и още по-голям брой германски Леопарди).

Съществуващият Abrams е най-тежкият основен боен танк в света, 76,3 тона. Задвижван от жаден за гориво газотурбинен двигател с мощност 1500 конски сили, танкът имаше проблеми при работа в Украйна, като често засядаше в калта или се търкаляше в кратери, направени от вражеската артилерия.

Руснаците са открили, че Ейбрамс могат да бъдат нокаутирани с дронове, особено Ланцет, или унищожени с мини. Той е уязвим за противотанкови оръжия като руския  Корнет.

Украинците се оплакват, че във влажни дни електрониката на танка отказва, което означава, че той не може да се използва в бой.

Всеки Abrams струва около 10 милиона долара. Това не включва различни добавки, като активна защита. Нито пък включва разходите за допълнителна реактивна броня, която е скъпа и добавя значително тегло.

Свръхтежкият танк също е ограничен в това къде може да работи, тъй като теглото на танка и широката стойка означават, че среща трудности с тесни мостове и задръстени градски улици.

Abrams не е сам с този проблем, но в сравнение с други танкове е най-тежкият и широк.

Източник ТРУД

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *