Daily Express: Докато Киев сънува Крим, Путин задейства „зловещ план“

Свят

Две години след началото на конфликта между Русия и Украйна, победата на Киев далеч не е сигурна, а за президента Володимир Зеленски става все по ясна „суровата реалност“. Шансовете на Украйна за краен успех стават все по-илюзорни.

 

Това заяви пенсионираният британски вицемаршал от Кралските военновъздушни сили Шон Бел пред таблоида Daily Express.

Все по-малко пари за Украйна

Думите му идват в период, в който се отбелязва спад на потока от западна военна помощ за украинската армия. Западът осъзна, че промяна в хода на войната може бъде възможна само с цената на невероятни усилия. Унгария остава сериозна пречка за Киев – на 15 декември премиерът Виктор Орбан блокира огромния пакет от помощи на ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро за 4 години. Междувременно настояването на президента на САЩ Джо Байдън за 61 милиарда долара за подкрепа на Украйна не получи одобрение от контролираната от републиканците Камара на представителите.

Русия с предимство?

Цялата тази полемика е в полза на Путин, твърди вицемаршал Шон Бел. Според него предимството на Русия на бойното поле става все по-очевидно: „Русия е Голиат за украинския Давид. И въпреки че украинците положиха невероятни усилия в боевете, те все още нямат военновъздушни сили. Те нямат военни самолети. Те не са членове на НАТО. Затова не всичко върви в тяхна полза“.

Припомняме, че през първата половина на 2024 г. украинската армия може да получи първите изтребители F-16, като в момента украинските пилоти преминават обучение на мощните американски бойни самолети, но те не могат сериозно да променят баланса на силите, защото доставките, дори да се случат, ще бъдат прекалено малки. А на ВСУ му трябват много стотици бойни изтребители, за да опита да промени нещо в тази война.

Бел излага и аргумент към тезата си защо Украйна не успя да постигне значителни успехи на бойното поле по време на контраофанзивата. „Русия има доста широки отбранителни линии – три реда окопи, противотанкови бариери „драконови зъби“ и минни полета, и въпреки че украинците успяха да напреднат през тях с около 15 километра, те са много трудни за преодоляване, за да се направи пробив“, смята той.

„Суровата реалност на този конфликт е, че макар украинците да положиха невероятни усилия, нещата не вървят в тяхна полза. Ситуацията се утежнява още повече от факта, че чичо Сам (най-известният национален символ на САЩ – бел. ред.) скоро може да спре кранчетата за помощ“, предупреждава вицемаршалът, цитиран от Daily Express.

„Ако има смяна на администрацията в Америка, кой знае до какво ще доведе това? Но не изглежда, че то ще бъде полезно за Украйна. Следователно – Путин ще следва дългосрочна стратегия“, добавя Бел.

И как по-точно Путин може да се „възползва“? Таблоидът пише как Путин вече се е възползвал от „несигурното положение на Украйна“. Примерът – часове след като Унгария наложи вето на пакета от помощи от ЕС, Киев съобщи за десетки атаки с дронове за денонощие. На 16 декември украинските военновъздушни сили обявиха, че тяхната противовъздушна отбрана е свалила 30 дрона, пуснати от руските сили през нощта. Обаче през последните дни руските обстрели с ирански дронове „камикадзе“ клас „Шахед“ по Украйна значително се увеличиха – имаше денонощия с по десетки изстреляни безпилотни самолети.

Отделно, Москва не среща значими трудности в производството на крилати ракети.

Според украинското партизанско движение ATESH до 10 ноември трябвало да бъдат произведени 61 ракети X-32 в Дубенския машиностроителен завод в Московска област, но били направени доста повече – 80 ракети.

Украйна изпитва недостиг на снаряди, за да може да поразява тежката руска военна техника.  И понеже не могат да победят на фронта, украинците продължават „партизански“ атаки по Русия и по окупирания полуостров Крим.

Москва съобщи, че нейните сили са успели да осуетят поредица от нападения на украински дронове в последните дни – например 26 свалени безпилотни машини на 16 декември.

На този фон Daily Express пише, че Путин готвел „зловещ последен план“, който окончателно да разгроми украинските въоръжени сили.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *