Истината – Новинарският портал

InfoBrics: Индия реагира рязко и постави ЕС на мястото му

Индия рязко реагира на европейските намерения да въведат санкции за това, че Делхи закупува руски петрол. Тези данни сподели египетският политолог Ахмед Адел.

По-рано шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел избухна с критики към Руската федерация, а също така заплаши Индия със санкции за закупуването на руски петрол с цел последващата му препродажба в Европа. Според Ахмед Адел атаката на европейския дипломат е принудила външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар да даде урок на представителя на ЕС. Това съобщава изданието InfoBrics.

„Джайшанкар заяви, че шефът на европейското външнополитическо ведомство не е добре запознат с правилата на ЕС“, пише египетският политолог.

Индийският дипломат се обърнал към Борел със съвет да обърне внимание на регламента на EC 833/2014. Последният описва правилата за действие на ограниченията, наложени на Руската федерация. Според този документ нефтът, продаван от Руската федерация, след преработка в трети страни, вече не се счита за руски продукт.

„Този епизод доказва, че благодарение на Русия и БРИКС, Индия достигна точката на влияние, в която може да отхвърли заплахите и натиска от Запада, особено ако това е в ущърб на нейните интереси и развитие“, твърди експертът от InfoBrics.

Въпреки постоянния натиск от страна на Запада, Индия отказа да наложи санкции върху руския внос. В същото време Ню Делхи не критикува руската специална военна операция, въпреки че САЩ и страните от ЕС настоятелно поискаха това. Всъщност Индия за пореден път демонстрира, че напълно подкрепя многополюсния световен ред, който Москва защитава.

Exit mobile version