Истината – Новинарският портал

ДБ и ПП ревнаха: Румен Радев има таен проект срещу демокрацията

Няма редовен кабинет, защото президентът изгражда служебна президентска република“, заяви депутатът от Демократична България Мартин Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Според него президентът Румен Радев е виновен за ситуацията, в която се намираме. „Конкретно тези избори са негова заслуга. Ние от ДБ и ПП бяхме предложили – служебно техническо правителство на българския парламент с 5 приоритета. Щяхме да накараме българският парламент да избира между две алтернативи – технически кабинет на българския парламент с парламентарен контрол и служебен кабинет на Радев. Това щеше да бъде интересно“, посочи Димитров.

 

Депутатът заяви, че Радев не дал мандата на ДБ, защото иска да управлява. „Намираме се на кръстопът с два ясни завоя. Единият е като се събраха ГЕРБ, БСП и ДПС и казаха, че искат да си правят програмно правителство. Другият е пътят на ДБ и „Продължаваме промяната“. Хората трябва да изберат“, категоричен е той.

 

Димитров заяви, че очаква по-добър резултат от ДБ и допълни, кои ще бъдат възможните партньори зависи от изборите резултати.

 

„Водят се разговори между ДБ и „Продължаваме промяната“. Опитът ми е показал, че докато не приключат подобни разговори не е добре да се коментира. Моето лично мнение е, че трябват сериозни разговори, защото има важни задачи, включително и местните избори“, стана ясно от думите на Димитров.

 

Той обясни, че бюджетният дефицит за 2023 г. е рисков фактор, служебният кабинет също. И подчерта, че след април трябва да има редовно правителство. „Фактът, че ГЕРБ, ДПС и БСП се събраха, снимаха и показаха, че правят програмен кабинет е важно. Това ще окаже влияние върху изборите“, обясни той.

 

По отношение на еврозоната Димитров посочи важните дати, като изтъкна, че едните са през февруари, а другите през април. „Бюджетният дефицит е тема по която към април няма толкова високи рискове. Винаги в началото на годината приходите вървят добре. Рисковата част е от септември нататък. Единственият критерий, който България не изпълнява, е критерият за инфлация, но очаквам спад. Има ключови законопроекта, по които ще видим отговорността на парламента. Единият е Кодексът по застраховането“, коментира още гостът.

 

Според него има шанс за еврозоната. „Не трябва да се отказваме от Шенген и еврозоната“, категоричен е депутатът от ДБ.

 

Той определи като безотговорно провалянето на кворума в Народното събрание от ГЕРБ и ДПС. „Безотговорно е. Не може в последната седмица да се провалят ключови законопроекти. Истината е, че те не искаха да има механизъм за контрол над главния прокурор“, посочи той.

Exit mobile version