Истината – Новинарският портал

Москва разгръща атаките: Мощни ракетни удари засипаха Киев и цяла Украйна!

Сутринта в понеделник, 31 октомври, руските войски нанесоха ракетни удари по украинските градове. Ръководителят на Николаевска област Виталий Ким съобщи за прелитането на ракети над областта от север и северозапад. Половин час по-късно, около 8:30, той съобщи за полета на друга група ракети в района, предава УНИАН. 

 

Ръководителят на Кривой Рог Александър Вилкул също съобщи за изстрелването на група ракети в това направление.

Взривове в Киев

Експлозии отекнаха в столицата на Украйна. Ракети засипаха Киев и региона. Атаката е срещу критични инфраструктурни обекти. „Част от столицата е без ток. Няма вода и метрото не работи.

Мощни експлозии продължават да разтърсват Киев, предават осведомителните агенции. Най-малко три големи стълба дим се издигат над територията на града, като е известно, че някои от експлозиите са свързани с прихващане на неидентифицирани въздушни цели, както се вижда, между другото, от публикуваните видеозаписи от мястото.

Към момента е известно, че третата вълна от атаки вече е в ход в Киев. Според източници общо 40 ракети са били изстреляни по територията на Украйна, но, съдейки по данните на социални мрежи, само 6 ракети са били забелязани над Киев и Киевска област, докато експлозии се чуват и в други региони на Украйна, включително в централната и западната част на страната.

Съдейки по видеозаписите, става дума за изстрелвания на крилати ракети Х-101, докато, съдейки по броя на изстрелванията, са действали общо поне четири бомбардировача.

Взривове в Харков

Също така в социалните мрежи започнаха да се появяват съобщения за експлозии в Харков. Информацията беше потвърдена от ръководителя на Харковска област Олег Синегубов. Кметът на града Игор Терехов обяви, че две ракети са ударили Харков.

В 8:31 сутринта Синегубов съобщи, че взривовете са избухнали сутринта в града и региона. Ракетите удариха Харков и Чугуевския район на региона, според предположенията, ракетите са С-300, изстреляни от Белгород.

„Нанесени са щети на обекти от критична инфраструктура. Поради това са възможни прекъсвания на електрозахранването. Градският съвет на Харков съобщава, че след руските ракетни удари трамваите и тролейбусите временно са извън строя. Из града се движат автобуси.

Взривове в района на Виница

Също така ракетен удар е нанесен и по Виницка област.

„Виницка област е подложена на ракетен обстрел! „Има разрушения. Няма загинали и ранени.

Експлозии в района на Черкаси

Игор Табурец, началник на Черкаската ОВА, съобщава, че врагът е атакувал един от критичните инфраструктурни обекти в региона. „В тази връзка част от района е останал без ток.

Експлозии в района на Запорожие

Временно изпълняващият длъжността кмет на Запорожие, секретар на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев каза, че сутринта е атакувано критично инфраструктурно съоръжение. „Заради атаката в града е прекъснато електрозахранването. Информацията за жертвите и степента на щетите се уточнява“, се казва в съобщението.

Атаките в Украйна на 30-31 октомври – какво се знае

През изминалото денонощие след атаката на ВСУ срещу кораби от Черноморския флот в Севастопол, руската армия е нанесла 4 ракетни и 5 въздушни удара, над 90 атаки от реактивни системи за залпов стрелба.

Повече от 20 населени места в Киев, Николаев, Херсон, Харков и други региони на Украйна бяха подложени на вражески удари.

Само в Южнобугското направление районите на около 20 населени места по протежение на линията на съприкосновение бяха подложени на обстрел.

Какво се знае за ракетите X-101 / X-555?

Kh-101 е стратегическа крилата ракета въздух-земя, най-новото руско оръжие, която се изстрелва от ракети носители Ту-160 и Ту-95МС. Разработката на X-101 е завършена през 2013 г. и се отличава с голям обсег и използване на стелт технология, което го прави доста труден за прихващане. В същото време X-101 е базиран на X-555, а тя от своя страна е базирана на съветския X-55.

Х-555 е една от модификациите на съветската стратегическа авиационна крилата ракета Х-55. Kh-55 е проектиран да поразява важни наземни цели. Припомняме, че на 31 октомври Руската федерация нанесе масирани ракетни удари по територията на Украйна.

Exit mobile version