Истината – Новинарският портал

След силен натиск от страните-членки, Европейската агенция по лекарствата одобрява руската ваксина!

Двама италиански инспектори от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще пътуват до Русия, за да инспектират съоръжения за производство на ваксината срещу COVID-19 „Спутник V“

Това заяви директорът на Италианския национален институт по инфекциозни болести професор Франческо Вая пред вестник Corriere della Sera, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Току-що определихме двама италиански инспектори, които ще отидат в Москва, за да проверят производствените стандарти на „Спутник V“, цитира вестникът думите на експерта.

В същото време Вая уточни, че става дума за представители на EMA.

Това се случва след силен натиск от поне десет страни-членки на ЕС, които заплашиха, че ще закупят руската ваксина, без да се съобразяват с Брюксел.

По-рано, Националният институт на Италия по инфекциозни болести даде положителна научна и техническа оценка на руската ваксина, признавайки я за ефективна и безопасна, „способна да играе важна роля в програмата за ваксинация на населението“.

Вая последователно се застъпва за доставката на ваксини от различни производители, включително руски, както и за отказ от патентни права за лекарства срещу коронавируса и за тяхното производство на националната територия.

Според приетата процедура, европейският регулатор трябва да даде професионално медицинско мнение, и становище за руската ваксина. Това може да се случи в рамките на две седмици, ако експертите си дадат достатъчно труд.

Exit mobile version