След силен натиск от страните-членки, Европейската агенция по лекарствата одобрява руската ваксина!

Свят

Двама италиански инспектори от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще пътуват до Русия, за да инспектират съоръжения за производство на ваксината срещу COVID-19 „Спутник V“

Това заяви директорът на Италианския национален институт по инфекциозни болести професор Франческо Вая пред вестник Corriere della Sera, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Току-що определихме двама италиански инспектори, които ще отидат в Москва, за да проверят производствените стандарти на „Спутник V“, цитира вестникът думите на експерта.

В същото време Вая уточни, че става дума за представители на EMA.

Това се случва след силен натиск от поне десет страни-членки на ЕС, които заплашиха, че ще закупят руската ваксина, без да се съобразяват с Брюксел.

По-рано, Националният институт на Италия по инфекциозни болести даде положителна научна и техническа оценка на руската ваксина, признавайки я за ефективна и безопасна, „способна да играе важна роля в програмата за ваксинация на населението“.

Вая последователно се застъпва за доставката на ваксини от различни производители, включително руски, както и за отказ от патентни права за лекарства срещу коронавируса и за тяхното производство на националната територия.

Според приетата процедура, европейският регулатор трябва да даде професионално медицинско мнение, и становище за руската ваксина. Това може да се случи в рамките на две седмици, ако експертите си дадат достатъчно труд.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *